Ez a projekt sok problémát megoldhat

Megkezdődött a szennyvízközmű-hálózat bővítése Csengerben; a csaknem 1,9 milliárd forintos beruházás révén az eddigi nyolc százalékról száz százalékra nő a csatornázottság a magyar–román határ mellett fekvő szabolcsi kisvárosban.

MNO
2011. 07. 11. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forján Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester hétfőn az MTI-nek elmondta: a projekt során 1900 ingatlant kötnek be a csatornahálózatba, emellett megépül egy új, napi hétszáz köbméter kapacitású szennyvíztisztító-telep is. A teljes, csaknem 1,9 milliárd forintos beruházási költség 85 százalékát az Európai Unió és a Kohéziós Alap által kiírt pályázaton nyerte el a város. A fennmaradó mintegy 207 millió forint önrészt részben az önerőalapból, illetve saját erejéből kívánja finanszírozni az önkormányzat.

A lakosság számára kedvezményes rácsatlakozási lehetőséget biztosítanak: a havi ezer forintos hozzájárulást öt éven át a lakástakarék-kasszán keresztül fizetik be az érintett ingatlantulajdonosok.

Az eddigi alacsony csatornázottság miatt sokan a földekre engedték ki a szennyvizet, amely a talajvízbe bekerülve számos egészségügyi problémát okozott a lakosság körében. A jövő év végére elkészülő szennyvízrendszer megoldja ezt a problémát – közölte Forján Zsolt.

A polgármester tájékoztatása szerint a fejlesztést a gazdasági társaságok is kihasználják: az idén egy sertéskombinát és egy gabonafelvásárló vállalkozás települ Csengerbe, ezek együtt több mint harminc munkahelyet teremtenek a jelentős munkanélküliséggel küzdő kistérségben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.