Ezekben az országokban a legkönnyebb heroinhoz jutni

Dániában, Spanyolországban és Olaszországban jutnak legegyszerűbben kemény drogokhoz – például kokainhoz és heroinhoz – a fiatalok az Európai Bizottság minap közzétett jelentése szerint – közölte kedden az EUobserver című hírportál.

MNO
2011. 07. 13. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutatás során – amelyet 15 és 24 év közötti fiatalok körében készítettek – minden negyedik megkérdezett dán, olasz és spanyol fiatal fogalmazott úgy, hogy „nagyon könnyű” vagy „viszonylag könnyű” lenne 24 órán belül heroinhoz jutnia. Az említett országok vezetik a kokain-hozzáférési listát is: a megkérdezettek 40 százaléka állította, hogy könnyen megszerzi a szóban forgó kábítószert. Írország, Portugália és Nagy-Britannia is előkelő helyen áll e tekintetben az országok sorában.

Csehországban nem ilyen egyszerű a kemény drogokhoz való hozzáférés, ugyanakkor marihuánafogyasztásban a cseh fiatalok vezetik az európai uniós ranglistát – mutatott rá a jelentés. A megkérdezett csehek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen jut cannabis-származékhoz, ez pedig a Hollandiában mért 69 százalékos eredményt is felülmúlja, ahol az erre kijelölt kávézókban szabadon forgalmazzák a marihuánát.

Körülbelül minden negyedik fiatal kipróbálta már a „füves cigarettát„”, és megoszlanak a vélemények annak betiltásával kapcsolatban: a hollandok 33 százaléka, míg a románoknak 87 százaléka tartja törvényellenesnek a fogyasztását. A túlnyomó többség szerint a heroint és a kokaint törvényellenessé kell tenni, de minden második ember véli úgy, hogy az alkalmi kokainhasználat nem jelent nagy kockázatot.

A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy majdnem minden 18 év alatti „nagyon könnyen” jut szeszes italhoz annak ellenére, hogy a legtöbb országban törvényben tiltják a kiskorúak alkoholfogyasztását.

Az uniós fiatalok többsége állította, hogy még sosem használt szintetikus kábítószert, de a bizottsági jelentés hangsúlyozta, hogy az ilyen termékek száma megsokszorozódott: tavaly 41 új típus jelent meg a piacon. Viviane Reding igazságügyi biztos hétfőn jelezte, hogy ősszel új szabályozásra tesz javaslatot a kábítószer-terjesztés megfékezése érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.