Feldarabolnák a hitelminősítőket

A három nagy nemzetközi hitelminősítő szétdarabolására hívott fel az igazságügyi biztos, Vivian Reding – közölte a Die Welt című német napilap bizottsági forrásokra hivatkozva.

MNO
2011. 07. 11. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerint Reding azt mondta: „Két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak.”

A hitelminősítő piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody’s Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor’s uralja. A Moody’s az elmúlt héten agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását. A döntést több európai politikus is élésen bírálta. A biztos úgy fogalmazott: „Nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról.”

Csütörtökön Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is elégedetlenségének adott hangot: „világos, hogy a hitelminősítők működésében felfedezhető némi prociklikusság”. Az is világos, hogy a kis, oligopol szerkezet nem az, ami kívánatos világpiaci szinten – tette hozzá. Korábban a Roland Berger tanácsadó cég arról tájékoztatott, hogy egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődtek egyeztetések a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek bevonásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.