Génmódosított kukoricát semmisítettek meg Hajdú-Biharban

Négyszázhetven hektáron termesztett génmódosított (GMO) kukoricát semmisítettek meg Hajdú-Bihar megyében, a 47-es számú főközlekedési úttól keletre lévő területeken – tájékoztatott Vaszkó László, a több mint húsz termelőt integráló Agri-Corn Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795960" target="_blank"><strong>• Megsemmisítették a mintegy 400 hektár génkezelt kukoricavetést</strong></a>

MNO
2011. 07. 11. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlése szerint kukoricafeldolgozó élelmiszer-ipari cégként mint integrátorok ők szerzik be a vetőmagot és helyezik ki a termelőkhöz. Több ezer hektáron termeltetik a kukoricát, ebből 470 hektár volt az, ahol kiderült, hogy génmódosított vetőmagot használtak. – Számunkra mint kukoricából készült élelmiszer-alapanyagokat gyártó és exportáló cégnek, rendkívül fontos, hogy Magyarország GMO-mentes legyen – mondta a szakember.

Hozzátette: amint július elején tudomást szereztek az importőrtől a GMO-s kukoricáról, s megszületett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megsemmisítésre vonatkozó határozata, azonnal értesítették a termelőket, és intézkedtek a kukorica betárcsázására. Az érintettek együttműködésének köszönhetően a hatósági határozatot gyorsan végrehajtották – jegyezte meg Vaszkó László, hozzátéve: az adott kukoricafajtának a virágzása július közepére esik, ezért rendkívül fontos volt, hogy még a virágzás előtt megsemmisítsék a növényt, ami Hajdú-Biharban maradéktalanul meg is történt.

A keletkezett kár elérheti a félmilliárd forintot is, amit ősszel az importőr teljes egészében megtérít – mondta Vaszkó László. Cégüknek ez ötezer tonna kukorica kiesését jelenti, amit más hazai termelőktől fognak beszerezni – fűzte hozzá. Vaszkó László ugyanakkor jelezte: termékeik GMO-mentességét akkreditált laborok tanúsítványaival mindenkor igazolják, de a bizalom megtartása érdekében rendkívül fontos, hogy Magyarország továbbra is GMO-mentes legyen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.