Ha nem vonják be őket, az oroszok elkezdenek fegyverkezni

Amennyiben az év végéig nem hoznak eredményt a NATO-val a közös rakétavédelmi rendszerről folytatott megbeszélések, Moszkva egy saját védelmi rendszer kiépítésébe fog belekezdeni – jelentette ki Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet.

MNO
2011. 07. 01. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogozin az Interfax hírügynökségnek pénteken adott interjúban kifejtette, hogy Oroszország készen áll a nehéz tárgyalásokra és a kompromisszumokra, de szeretné, ha hétfőn, a Szocsiban tartandó NATO–Oroszország Tanács csúcsértekezletén egy világos álláspontot képviselne a szövetség a rakétaelhárítási rendszert illetően. A diplomata leszögezte: amennyiben a NATO Oroszország nélkül építi ki védelmi rendszerét, akkor „világos, hogy az év végéig meg kell terveznünk a saját rendszerünket”.

A két fél közötti megbeszélések a közös védelmi projekttel kapcsolatban jelenleg zsákutcában vannak. Mint Rogozin fogalmazott, Oroszország ugyanakkor nem érezné magát biztonságban, ha az észak-atlanti szövetség önálló vállalkozásba kezdene ezen a téren. Az orosz diplomata hangsúlyozta: Moszkva szeretné tudni, mennyire vehető komolyan a NATO arra vonatkozó felkérése, hogy Oroszország vegyen részt egy közös rakétaelhárító rendszer kiépítésében.

Rogozin elmondta, hogy a hétfői nagyköveti szintű találkozón Moszkva bemutat egy új terrorelhárítási technikát, továbbá ismertetni fogja a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpiára kidolgozott biztonsági koncepciót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.