Háborús bűnökkel vádolt volt parancsnok állt a bírák elé

Első ízben kezdődött per Ugandában háborús bűntettek miatt: az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű gerillacsoport háborús bűnökkel vádolt volt parancsnoka állt a bírák elé.

MNO
2011. 07. 11. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között 53 rendbeli emberölés, emberrablás, rombolás a vád Thomas Kwoyelo, az LRA 39 éves „ezredese” ellen a Gulu városában rendkívüli törvényszék előtt megkezdett hétfői bírósági tárgyaláson. A vádlott tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az LRA 1986-tól a 2008 áprilisában Yoweri Museveni ugandai elnök vezette kormányzattal aláírt békemegállapodásig folytatott gerillaharcot a kelet-afrikai ország északi részén. A harcok során a gerillák lassan kiszorultak Ugandából, és a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén próbálták megvetni a lábukat. A csatározásokban húsz év alatt több tízezren vesztették életüket, és majdnem kétmillió ember vált földönfutóvá.

Az LRA-t a legsúlyosabb háborús bűntettekkel vádolják; a gerillák nagyon sok civilt lemészároltak, s gyerekeket kényszerítettek arra, hogy az ő oldalukon harcoljanak. Jogvédő szervezetek szerint a hadsereg is számos jogsértést követett el a harcok során a civilek ellen.

A gerillacsoportot 1988-tól irányító Joseph Kony és három legközelebbi harcostársa ellen 2005-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság. Kony nem írta alá a 2008-as békemegállapodást, és jelenleg is szökésben van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.