Idén is 12-13 milliárd forintot adnak, de nem aprózzák el

A magyar kormány a Bethlen Gábor Alap révén az előző évekhez hasonlóan 12-13 milliárd forintot szán évente a határon túliak támogatására, ezentúl azonban nem aprózzák el a pénzeket, hanem a helyi szereplőkkel közösen kidolgozott stratégiához illeszkedve bírálják majd el a kérelmeket – idézte hétfői számában az erdélyi Krónika Ulicsák Szilárdot.

MNO
2011. 07. 11. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszteri biztos a hét végén tartott előadást a szatmárnémeti demokráciaközpontban rendezett fórumon. Ulicsák szerint a magyar kormány az előző évekhez hasonlóan 12-13 milliárd forintot szán évente a határon túliak támogatására, ugyanakkor jelentős változásokat vezet be a támogatás elosztását illetően. Ezentúl ugyanis nem aprózzák el a pénzeket, hanem a helyi szereplőkkel közösen kidolgozott stratégiához illeszkedve bírálják majd el a kérelmeket, figyelve a projektek társadalmi hasznára is, hogy ne tetszetős, ámde „üres” pályázatokat támogassanak – idézi a magyarországi tisztségviselőt a lap.

A miniszteri biztos eredményként könyvelte el azt is, hogy a Bethlen Gábor Alap legutóbbi fordulójában már csak háromszoros volt a túlpályázás (ennyivel haladta meg az igénylések összege a rendelkezésre álló pénzt), míg az előző években 10-15-szörös volt ez az arány. Ez szerinte azt jelenti, hogy világosan sikerült megfogalmazni az elvárásokat, ami sokakat kímélt meg a fölösleges munkától, illetve a sikertelenség miatt érzett csalódástól.

A Bethlen Gábor Alap három fő tevékenységi terület támogatására helyezi a hangsúlyt: az oktatásra, a szórványra, illetve az egyházakra – mondta a miniszteri biztos. A rendelkezésre álló összeg körülbelül 80 százalékát kívánják oktatásra fordítani – tette hozzá –, ebből a legnagyobb tételt (körülbelül 6 milliárd forintot) az oktatási-nevelési támogatás teszi ki. A történelmi egyházakat a magyar kormány fontos partnernek tekinti, ezért igyekszenek a számukra, illetve az egyházakhoz kötődő civil szervezetek számára elérhető forrásokat is bővíteni – mondta Ulicsák.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.