Indul Gázába a segélyflottilla

Jövő héten indul útjára az Izrael által fenntartott gázai blokád megtörésére készülő hajóflottilla – közölte pénteken a nemzetközi konvoj szóvivője. <br /><br />

MNO
2011. 07. 01. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejelentés azt követően történt, hogy a szervezők a többszöri késedelemért izraeli szabotázsakciókat tettek felelőssé. A tervek szerint tucatnyi segélyhajó indul útnak, a fedélzetén csaknem ötszáz, különböző állampolgárságú önkéntessel a mediterrán térség, mindenekelőtt Görögország kikötőiből.

„Izrael mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a hajók kifutását a kikötőből” – hangoztatta Greta Berlin szóvivő. Közölte: július 5-én szeretnének indulni, hogy legkésőbb 6-án vagy 7-én minden hajó a flottilla gyülekezési helyére érjen. A flottillának már a múlt héten el kellett volna indulnia, de a palesztinbarát akciót állítólagos szabotázsakciók hátráltatják.

Izrael – amelynek eltökélt szándéka a segélyflottilla megállítása – többször leszögezte: a gázai blokádra azért van szükség, hogy megakadályozzák a fegyverek eljutását a palesztin földsávot uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezethez. A palesztinok és támogatóik szerint azonban a tengeri blokád illegális, s kollektív büntetésként sújtja az 1,5 milliós gázai lakosságot.

Csütörtökön egy újabb hajó megrongálásával vádolták meg Izraelt a Gázába segélyt szállítani szándékozó aktivisták. Tavaly májusban izraeli kommandósok elfoglalták a palesztin földsávot elérni próbáló előző nemzetközi flottilla török vezérhajóját, az incidensben kilenc török állampolgár életét vesztette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.