Ingyenes művészeti táborok fiataloknak

Ingyenes színházi, filmes, helytörténeti, zenei és írótáborok zajlanak helyi fiatalok részvételével július utolsó és augusztus első hetében Miskolcon, a volt vasgyárban.

MNO
2011. 07. 26. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élet költözik egy halott gyárba: július végén egyszerre több, a kortárs művészet megértését és a művészi alkotókedv felkeltését célzó tábort tartanak a volt vasgyárban középiskolás fiatalok részvételével – közölte Kishonthy Zsolt művészettörténész, a programsorozat egyik vezetője az MTI-vel.

A Tudásgyár projekt részeként a táborszervezők nemcsak az egyes művészeti ágakkal való gyakorlati ismerkedést teszik lehetővé, hanem azt is, hogy a mai kortárs művészeti élet meghatározó alakjaival találkozhassanak, beszélgethessenek a miskolci középiskolások. A vendégek között feLugossy László képzőművész, Balázs Zoltán színházi rendező, M. Tóth Géza animációs rendező, valamint Dyga Zsombor, Pálfi György, Török Ferenc és Groó Diána filmrendező is megtalálható.

A Tabu-táborban például a mai hazai független színjátszás meghatározó csoportja, a Maladype közreműködésével előadás születik; harminc diák a tabuk témáját feldolgozva vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon.

A közös munkából születő produkciót augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory fesztiválon. A színházi tábor mellett jelenleg is zajlik a MŰÚT Írótábor és a Vasgyár-helytörténeti tábor, kedden indul a Filmgyár elnevezésű program, pénteken pedig A zene legyen veled címet viselő zenei tábor.

A közlemény szerint a Szépmesterségek Alapítvány (MŰÚT folyóirat, Miskolc) és a KKSK (Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub – Factory Sportaréna, Vasgyár) közös pályázata mintegy 70 millió forintot nyert a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) kiírásán. A pénzből megvalósuló projekt révén a két pályázó a kortárs művészetek több területén nyújt ingyenes képzési lehetőséget jellemzően középiskolás fiatalok és részben egyetemisták számára.

A képzéseken összesen több mint ötszáz fiatal vesz részt rendszeresen 17 hónapon át, több mint 400 foglalkozáson. A szakkörök, műhelyek, táborok, rendezvények nagyrészt a volt vasgyár területén, a Factory Sportarénában zajlanak – írják közleményükben a szervezők, akiknek célja az is, hogy életet vigyenek a vasgyárba. Mint hozzáteszik, régi adóssága a városnak, hogy a több mint százharminc hektáros területen elinduljon valamilyen rekultivációs folyamat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.