Iszlámábád készen áll az együttműködésre

Az indiai és pakisztáni külügyi államtitkár, Nirupama Rao és Szalman Basir kedden Újdelhiben megbeszélést folytatott egymással a két dél-ázsiai rivális közötti szerdai külügyminiszteri találkozó előkészítéséről. A találkozóra egy év után most először kerül sor.

MNO
2011. 07. 26. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai tárgyalás napirendi pontjai között szerepel egyebek között az India számára komoly aggodalmat jelentő terrorizmus is, amellyel kapcsolatban Basir leszögezte: Iszlámábád készen áll arra, hogy együttműködjön Újdelhivel a július 13-i, 24 emberéletet követelő mumbai hármas robbanás kivizsgálásában. India pénzügyi központjában legutóbb 2008-ban történt hasonló merénylet: akkor pakisztáni bázisukról elindult szélsőségesek hajtottak végre összehangolt támadássorozatot két luxusszálloda, egy zsidó közösségi központ és egy forgalmas pályaudvar ellen. A 170 életet kioltó merénylet nyomán megakadtak a két ország közötti tárgyalások, amelyeket csak idén februárban újítottak fel egy kormányfői találkozó keretében.

Keddi, katmandui értesülések szerint a nepáli rendőrség őrizetbe vett egy férfit az ez év júliusi, mumbai terrortámadással összefüggésben. A Katmanduban elfogott, 40-es éveiben járó férfiról feltételezik, hogy köze volt a merénylethez. Az indiai hatóságok szerint a Mumbaiban történt hármas robbanás mögött a pakisztáni Laskar-e-Tajba nevű iszlamista csoporttal kapcsolatban lévő indiai muzulmán szélsőségesek állhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.