Jegybanki alapkamat: a hatos szám jegyében

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén keddi ülésén.

MNO
2011. 07. 26. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzői konszenzus szerint 2011 végén is 6,00 százalék lehet az alapkamat, a jövő év végére pedig 5,5 százalékos alapkamatot várnak az elemzők. Július a hatodik hónap, amikor a testület nem változtat a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta. A monetáris tanács minden tagja a 6 százalékos alapkamat tartására szavazott a megelőző, június 20-i kamatdöntő ülésen.

Tartotta magát a forint

A forint árfolyama nem változott a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamattartó döntését követően. Az eurót a 267,60 forintos jegyzés közvetlen környezetében jegyezték a döntés előtt, és azt követően is.

Az euró árfolyama kedden kora reggel óta a 267,20-267,90 forintos jegyzési tartományban mozog. Hétfőn délután a jegyzés még 269,31 forinton állt.

A forint árfolyama svájci frankban sem változott a döntést követően, a frankot 230,00 forint környezetében jegyzik kora reggel óta, 229,30 forint és 230,90 forint között.

Simor: egyhangú volt a döntés

A monetáris tanács egyhangúlag döntött a 6,00 százalékos alapkamat tartásáról – közölte Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a keddi tájékoztatón. A jegybank elnöke elmondta, a tanács előtt egyetlen javaslat volt, ez a 6,00 százalékos kamat tartására vonatkozott. A monetáris tanács most először ülésezett kedden. Simor András hangsúlyozta: az infláció 2012 végére monetáris szigorítás, azaz kamatemelés nélkül is 3 százalékra süllyedhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.