Katasztrófa előtt áll Merkel?

Katasztrofális közvélemény-kutatási eredménnyel kezdi a nyári parlamenti szünetet az Angela Merkel kancellár vezette német kormánykoalíció.

MNO
2011. 07. 13. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forsa intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint ha Németországban vasárnap választanának, a konzervatív-liberális koalíció biztos vereséget szenvedne, az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek pedig a többletszavazatokkal abszolút többséget szereznének. Az RTL televízió és a Stern magazin megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint Merkel kancellár pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a kisebbik testvérpárttal, a CSU-val a szavazatok 31 százalékához jutna, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 4 százalékkal be sem jutna a parlamentbe. Ami az ellenzéket illeti, a szociáldemokraták támogatottsága 24, a Zöldeké 23 százalékos, míg a reformkommunista Baloldal pártja a szavazatok mintegy 10 százalékát szerezhetné meg.

Szakértők szerint a nyári szünet előtti, feltehetőleg utolsó felmérés mindenképp intő jel az ősszel második félidejét kezdő kormánykoalíció számára. Az elmúlt hetek belpolitikai vitái tovább ártottak a Merkel-kormány népszerűségének, különös tekintettel a szaúd-arábiai fegyverszállítási ügyletre, valamint a tervezett adócsökkentésekkel kapcsolatos, koalíciós nézeteltérésekre. Az előbbivel kapcsolatban a válaszadók mindenekelőtt az átláthatóságot hiányolták, felróva a tájékoztatás „elszabotálását”, a 2013 első felére, azaz a parlamenti választásokat megelőző időszakra kilátásba helyezett adócsökkentéseket pedig pusztán választástaktikai manővernek minősítették. A német állampolgárok többsége az államháztartás konszolidálását részesíti előnyben az adócsökkentésekkel szemben – tűnt ki a Forsa felméréséből.

A kancellárjelöltek vetélkedésében a hivatalban lévő és 2013-as újraindulását már bejelentő Angela Merkelt két szociáldemokrata politikus is megelőzi a népszerűségi listán. Az egyik Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter, míg a másik Frank-Walter Steinmeier korábbi külügyminiszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.