Képzeletbeli történetbe szövi bele Puskás Ferencet

Puskás Ferenc nagy szabadsága címmel jelent meg Ausztriában Evelyn Schlag legújabb regénye, amely a címben sugalltak ellenére nem életrajzi munka, hanem 1956-os magyar menekültek képzeletbeli történetébe szövi bele a világhírű magyar labdarúgó alakját.

MNO
2011. 07. 26. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn megjelent könyv címe a sportoló életének egy fontos epizódjára utal, arra az időszakra, amikor Puskás Ferenc a forradalom véres leverése után úgy döntött, nem tér vissza Magyarországra. A Magyar Labdarúgó-szövetség másfél éves eltiltással sújtotta, a futballista csak ennek lejártával léphetett újra pályára, immár a Real Madrid színeiben. Evelyn Schlag új regénye azonban 1956-os magyar menekültek kevésbé látványos családtörténete.

A kötet középpontjában a Földes család áll, az apa, István, az anya, Etelka és fiuk, Laci, aki Puskást tartja nagy hősének. A fiktív történet szerint az Ausztriába menekülő család sikeresen beilleszkedik az osztrák társadalomba, az anya – tökéletes némettudásának köszönhetően – titkárnő lesz, az apa pedig sokoldalú munkásként kap lehetőséget. A Die grosse Freiheit des Ferenc Puskás címen megjelent könyv cselekménye 1956, az 1960-as évek és 2008 között ugrál, és sokkal tovább mutat a bevándorlás témáján – emelték ki az első kritikák.

A múlt szálai 2008-ban érnek össze, amikor a már felnőtt László egy benzinkútnál összetalálkozik egy Valentin nevű ügyvéddel. A jogász barátnője a magyar férfi gyerekkori szerelme, az ügyvéd apjáról pedig azt gyanítja, egykor viszonyt folytatott anyjával, Etelkával. A regény a kihasznált és az elszalasztott lehetőségekről, reményekről és meglepetésekről, kis lépésekről és fontos tettekről szól – emelte ki az egyik kritika.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.