Kétszer annyit ér C. Ronaldo, mint az ellenfél összes játékosa

Egyedül Cristiano Ronaldo kétszer annyit ér, mint az egész Hertha – ez is jelzi, hogy Berlinben óriási az érdeklődés a Real Madrid szerda esti vendégszereplése iránt. A 18 órakor kezdődő találkozót a Duna TV élőben közvetíti.

MNO
2011. 07. 26. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csaknem 75 ezer jegy már hetekkel ezelőtt elkelt a híres berlini Olimpiai Stadionba, ahol Ronaldo és társai Dárdai Pál volt csapatával, a Hertha BSC-vel mérik össze erejüket. A berliniek magyar kedvence immár csak a nézők között lehet jelen, ha a klubtól nem is, a profi labdarúgástól ugyanis az elmúlt szezon végén elbúcsúzott.

Jose Mourinho edző csapata az előzetes forgatókönyv szerint jön és megy, illetve a kettő között lejátssza a Hertha elleni mérkőzést. A pénzszerzés céljából világ körüli úton tartózkodó spanyolok alig néhány órával a találkozó előtt érkeznek a német fővárosba, ahonnan a kilencven perc után szinte rögtön tovább is repülnek. A turné első állomása az Egyesült Államok volt, és Németország után rögtön Nagy-Britannia – a második ligás Leicester City –, majd Kína következik.

A világ körüli út összesen 28 napos, és Berlin annak rövid állomása csak. A rendkívüli érdeklődés ellenére számos Hertha-szurkoló vetette fel azt a kérdést, hogy kedvenc klubja miként tudja a világ egyik legjobb együttesének tartott Real Madridot vendégül látni. A kérdés különösen időszerű annak fényében, hogy a berlinieket – akik a Bundesliga második osztályában eltöltött egy év után a tavaszi szezon végén jutottak vissza a legjobbak közé – aligha veti fel a pénz, és igazolni is csak olyan labdarúgókat tudtak, akiknek szerződése korábbi klubjaiknál lejárt.

Nem így a Real, amely az új szezonra készülve eddig 55 millió euróért vásárolt új játékosokat. A klub ennek ellenére pénzszűkében szenved, és ez az oka a történetében szinte példátlannak számító mostani pénzszerző körútnak. Ronaldo, Casillas, Higuain, Özil és a többiek berlini fellépését ily módon – természetszerűen – nem a vendéglátók finanszírozzák, hanem a TSP (The Sport Promoter) ügynökség, amellyel mindkét klub már régóta kapcsolatban áll.

A hírek szerint a madridi együttes vendégszerepléséért egymillió eurót kap, de a Hertha sem kerül ki vesztesen a „buliból”. A berlini kék-fehérek állítólag 150 ezer eurót kasszíroznak. A gázsit a TSP fizeti, csakúgy mint a mérkőzés minden költségét, de a bevételek is az ügynökség zsebébe kerülnek. Ha úgy tetszik, nem is barátságos találkozóról, hanem üzleti vállalkozásról van szó.

A figyelem középpontjában a 26 éves Cristiano Ronaldo áll, játéka azonban nem százszázalékosan biztos. A szerződés szerint a Real Madrid ugyanis arra vállalt kötelezettséget, hogy sztárjainak legkevesebb 70 százaléka pályára lép, de hogy közülük ki, az Mourinhótól függ. Mindenesetre Berlinben óriási csalódást okozna, ha a portugál csillag, akinek piaci értékét 90 millió euróra tartják – az egész Herthaé 45 millió euró alatt marad –, legalább egy félidőn keresztül nem lenne ott az Olimpiai Stadion zöld gyepén.

A Real az elmúlt időszakban szinte minden évben – és ugyancsak nem ingyen – játszott barátságos mérkőzést Németországban, és a legnagyobb sztárok szinte mindig pályára léptek: 2010-ben tizenegyesrúgásokkal győzte le a Bayern Münchent, 2009-ben pedig 5-0-ra verte a Dortmundot. 2008-ban 1-1-es döntetlent játszott az Eintracht Frankfurttal, 2007-ben pedig 3-0-s vereséget szenvedett a Hannovertől.

A berlini szurkolók most abban reménykednek, hogy kedvenceik a telt ház előtt szárnyakat kapnak, és „hannoveri mintára” legyőzik a királyi gárdát. De azért egy héttel később – a Bundesliga nyitányakor – a Nürnberget is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.