Kiegyensúlyozott az euróövezet külkereskedelme

Májusban egyensúlyba került az euróövezet külkereskedelme, miután az export gyorsabb ütemben nőtt, mint az import.

MNO
2011. 07. 15. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint az eurót használó 17 tagországban az export szezonális kiigazítás nélkül 21 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest, miközben az import 16 százalékkal emelkedett, mindkettő 148,1 milliárd euróra. Áprilisban még 4,8 milliárd euró volt a tizenkét havi hiány.

Az első öt hónapban még deficites volt az euróövezet külkereskedelme a világ többi országával, 21,8 milliárd eurót tett ki. Mind a 27 tagországot tekintve 13,2 milliárd euró volt a hiány idén májusban, egy évvel korábban 16 milliárd.

Elemzők megjegyezték: bár az euróövezet exportteljesítménye jó volt májusban, felhők gyülekeznek, mert a világgazdaság növekedése veszített lendületéből, s például az euróövezet feldolgozóipari menedzserindexének az export megrendelésekre vonatkozó mutatója júniusban 21 havi mélypontra süllyedt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.