Koalíciós megállapodást írt alá négy ellenzéki párt

Koalíciós megállapodást írt alá négy ellenzéki balközép horvát párt pénteken, egyúttal arra buzdítva a kormányt, hogy mielőbb tűzze napirendre a parlamenti választásokat.

MNO
2011. 07. 15. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy ellenzéki párt összesített támogatottsága valamelyest felülmúlja a Jadranka Kosor miniszterelnök vezette kormányzó Horvát Demokratikus Közösségét (HDZ) a közvélemény-kutatásokban.

Zoran Milanovic, a horvát szociáldemokrata párt (SDP) vezetője a megállapodás aláírása után hangsúlyozta: Horvátországot lehetne sokkal jobban is kormányozni, és megérdemli a változásokat. „Választásokat akarunk, amint csak lehetséges, hogy a következő költségvetést gyorsan össze lehessen állítani” – tette hozzá.

Az SDP a koalíciós megállapodást három kisebb párttal, a Horvát Néppárttal (HNS), a Horvát Nyugdíjasok Pártjával (HSU) és az Isztriai Demokratikus Gyűléssel (IDS) írta alá. Az ellenzék korábban reformokat és a közkiadások lefaragását ígérte, de ennek részletes programját még nem tette közzé.

Kosor két évvel ezelőtt, Ivo Sanader akkori miniszterelnök váratlan lemondása után került a kormány élére. Miniszterelnöksége alatt, idén júniusban Zágráb lezárta európai uniós csatlakozási tárgyalásait. A horvát gazdaság számára azonban nagy tehertételt jelent a magas államadósság, a gazdasági növekedés lassúsága és a szerkezeti reformok hiánya. A parlamenti választások az idei év végén lennének esedékesek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.