Köprülü Ahmed nagyvezír is bevonul Szentgotthárdra

Történelmi napokat rendeznek az 1664-es győztes csata emlékére Szentgotthárdon: a háromnapos rendezvénysorozat Montecuccoli tábornagy és Köprülü Ahmed nagyvezír jelképes bevonulásával pénteken délután kezdődik.

MNO
2011. 07. 26. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 európai várost tömörítő turisztikai szerveződés, a City Cooperation keretében megrendezett történelmi napokon az 1664. augusztus 1-jén történt eseményeket idézik fel. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ezen a napon győzték le nyílt ütközetben Szentgotthárd környékén az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregét. Ragaszkodva a „történelmi hagyományokhoz”, lesz majd íjászbemutató és „műsorral körítve” újrajátsszák a szentgotthárdi csatát is – mondta Károly Andrea művelődésszervező az MTI-nek. A keresztény seregek jelképesen ismét megvívnak a török csapatokkal, „bár a 21. századi történetben” Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai, a szombathelyi Fekete Sereg és a Szent Sebestyén Íjászkör segíti őket a győzelemhez.

A történelmi eseményről emlékfutással is megemlékeznek. A résztvevők választhatják a történelmi dátumhoz igazodó, 1664 méteres távot is. A főfutam – amelynek hossza oda-vissza kilenc kilométer – a barokk nagytemplomtól indul majd Ausztriába, a Mogersdorfban felállított emlékkeresztig. A programsorozat keretében a színház aulájában Szendi Szűcs István festőművész és Kovács Gábor faszobrász alkotásaiból nyílik kiállítás. A színház előtti téren bemutatják a szentgotthárdi gyerekek által készített, 40 méter hosszú történelmi rajzot, és kézműves foglalkozásokat is tartanak, a mesterségek utcájában pedig népművészeti kirakodóvásárt rendeznek. Vasárnap a City Cooperation együttműködésben részt vevő városok együtteseivel nemzetközi fúvószenekari találkozót tartanak, a résztvevők zenés menettel vonulnak fel Szentgotthárd utcáin.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.