Kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket a fiatalok + Képek

Több rendőr megsebesült Belfast északi részén kedden este, amikor a biztonsági erők összecsaptak a protestánsok szokásos éves felvonulása ellen tiltakozó katolikus fiatalokkal.

MNO
2011. 07. 13. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A protestáns Orániai Rend minden évben július 12-én több helyszínen felvonulást tart a katolikusok felett 1690-ben aratott győzelem emlékére. Tavaly a rendezvényen 48 rendőr sebesült meg a nacionalista katolikus tüntetőkkel való összecsapások során. Belfastban idén ezért fokozták a rendőri készültséget a menet útvonala körül, a rendbontásra azonban ezúttal is sor került.



A rendőrség tájékoztatása szerint az Ardoyne nevű katolikus városnegyedben tartott felvonulást ellenző katolikus fiatalok először összecsaptak a protestánsokkal, mire a rendfenntartók vízágyút és gumilövedékeket vetettek be a randalírozók ellen, akik aztán Molotov-koktélokkal és kövekkel viszonozták a hatóság fellépését. A tiltakozó tinédzserek még két autót is lángra gyújtottak.



Észak-Írország egész területén kedden mintegy ötszáz felvonulást rendeztek a protestáns győzelem évfordulója alkalmából, Belfaston kívül még több más városból is érkezett jelentés a rendőrség és a nacionalisták közötti összecsapásokról.



A protestáns felvonulások idején rendszeresek az összetűzések a katolikusok és a protestánsok között. Míg előbbiek az Írországgal való egyesülést támogatják, addig az utóbbiak továbbra is Nagy-Britanniához akarnak tartozni.



Az Orániai Rend, a legnagyobb nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos – innen a rend neve – 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.





(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.