Latinovits Zoltán, az építész

Meghosszabbítják annak a budapesti kiállításnak a nyitva tartását, amely Latinovits Zoltán színművész építészeti munkásságát mutatja be. A tárlatot így augusztus 19-ig láthatja a közönség – közölte Winkler Barnabás építész, galériavezető az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 15. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margit körúti HAP Galéria a színművész születésének 80. évfordulója alkalmából rendezett tárlatot az építész végzettségű Latinovits föllelhető műegyetemi terveiből. Latinovits Zoltán (1931–1976) a népes évfolyam egyik legjobbjaként szerezte meg építészmérnöki diplomáját, majd egy balatoni vitorlázást követően döntött úgy, hogy mégis a színpadnak és a filmnek szenteli az életét.

A kiállításon láthatók évfolyamtervei, diplomamunkája egy fiktív település központjáról, sőt annak a balatoni villának a tervei is, amelyet Ruttkai Évával közösen akart megépíttetni, de végül már nem került rá sor. A július 5-én megnyílt tárlatot korabeli fotók, indexmásolatok egészítik ki, s látható Nagy Gáspár költő Latinovitsról írott versének kézirata is.

Molnár Péter építész szerint Latinovits Zoltánt az egyetemen koncepcióalkotásra nevelték, és ő kitűnő tanítványként azonosult egy életre a tanultakkal. Elhivatottsága mégis más területre ragadta: színész lett. Olyan pályán mozgott, amelyen inkább elfelejteni kellett volna, mint megőrizni és hordozni, gyakran teherként, amit tanult. Feladatai nem kívánták meg, vagy csak ritkán, hogy éljen a tanítások elvi lényegével, az utókor mégis óhatatlanul összefüggést lát a két pálya között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.