Lecsapnak rájuk, milliárdos bírságok jöhetnek + Képriport

Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása – hangoztatta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden újságírók előtt a kormányszóvivői tájékoztatón.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799445" target="_blank"><strong>• GMO-botrány: hazánk nem szorulna külföldi termékekre</strong></a><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/799125" target="_blank">• Mi lesz itt, éhen hal mindenki?</a></strong>

MNO
2011. 07. 26. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár jelezte: az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy a GMO, illetve a génszennyezett vetőmagok alkalmazásával összefüggésben új hatósági bírságolási módra teremt lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Emellett a kormány az elmúlt hetek GMO-szennyezésében érintett gazdálkodók kárát megtéríti, és magára vállalja, hogy a felelősökkel szemben maga lép fel jogi úton. A kormány határozott arról is, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett a GMO-szabályozás területét újra kell gondolni. Ennek a szabályozásnak a tervezetét várhatóan már az ősszel megtárgyalhatja az Országgyűlés. Az államtitkár hozzátette: a gazdálkodók a kárigényüket szeptember 30-ig nyújthatják be.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére válaszolva közölte: a génszennyezési ügyben érintett gazdálkodók lényegében teljes kártérítésre számíthatnak A tájékoztatón a helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a génszennyezés mintegy 5 ezer hektárt érint jelenleg Magyarországon, és már mintegy 1400 hektáron semmisítették meg a szennyezett növényi kultúrát. A vizsgálatok hatékonysága érdekében a laboratóriumi kapacitást megduplázták. Így várhatóan a jövő hét elejére sikerül végezni a még mintegy 80, feldolgozásra váró minta vizsgálatával is.

Bognár Lajos közölte: a magyar vizsgálóhelyek minősítettek, azaz eredményeik hitelesek. Eddig a vizsgálatok során 15 pozitív mintát találtak a szakemberek. Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elmondta: a megsemmisítés vetőmagok esetén a fajtatulajdonos, míg a növényi állomány esetén a gazdálkodó kötelezettsége. Hozzátette: a mostani génszennyezési ügyben fajtatulajdonosként a Monsanto és a Pioneer cég érintett. A kártalanítás mértékéről a sajtótájékoztatón jelen lévő kormányzati tisztségviselők még nem tudtak tájékoztatást adni, mivel a kárfelmérés folyik. Bognár Lajos közölte: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vizsgálatot indít a dinnyemizéria miatt. A Magyar Dinnyeszövetség ugyanis jelezte, hogy gyanúja szerint két áruházlánc beszerzési ár alatt értékesíti a dinnyét. Megerősítette, hogy újraindult a magyar zöldségkivitel Oroszországba.

Kovács Zoltán ehhez hozzátette, hogy a magyar termelők bejelentett becsült kára mintegy 3 millió euró, ennek az összegnek várhatóan a felét téríti meg az Európai Unió. Az orosz hatóságok a németországi hasmenésjárványra hivatkozva június elején tiltották meg az uniós országokból származó zöldségimportot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.