Magyarország erőt ad nekik a katasztrófa utáni újrakezdéshez + Képriport

Megérkezett Hódmezővásárhelyre az a 13–17 éves fukusimai diákokból álló csoport, amelyet az alföldi város önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt révén látnak vendégül két hétig. A fiatalokat Lázár János (Fidesz) polgármester fogadta kedden a városházán. <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799407" target="_blank"><br /><strong>• Lázár és a japán nagykövet fogadta a fukusimai diákokat + Képek </strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799171" target="_blank"><strong>• Orbánnal és az államfővel is találkoznak a fukusimai diákok</strong></a>

MNO
2011. 07. 26. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program célja, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez – mondta a politikus. Európában Hódmezővásárhely az első város, így Magyarország az első ország, amely a katasztrófa sújtotta területről érkező gyermekeket fogadhat – hangsúlyozta a polgármester.

A diákok a következő két hétben tartalmas és mozgalmas programokon vesznek részt, ez idő alatt velük tart több szegedi és budapesti egyetemista és másfél tucat hódmezővásárhelyi önkéntes is – közölte Lázár János.

Konno Jodzsi, a diákcsoport vezetője elmondta, a márciusi földrengéshez hasonló erejű ezerévente egyszer sújtja a szigetországot, a katasztrófa hatását súlyosbította az is, hogy rendkívül nagy területet érintett. A földrengésben és az azt követő szökőárban mintegy húszezren vesztették életüket, köztük többen a Vásárhelyre érkezett diákok családtagjai közül. Sokak otthona megsemmisült, és a sugárveszély miatt az emberek egy része még mindig nem térhet haza – mondta. Hozzátette: a csoport missziója, hogy elmondja, mi történt Fukusima térségében.

A csoport tagjai a következő napokban megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is. A fiatalok megismerkednek Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeivel; a fővárosban találkoznak Schmitt Pál államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta szolidaritási akciójának címéül az alföldi város önkormányzata. A diákok hétfő este érkeztek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.