Már 53 holttestet hoztak a felszínre, az egész ország gyászol

Eddig 53 holttestet hoztak felszínre az ITAR-TASZSZ hírügynökség hétfő késő délutáni jelentése szerint a Volgán, pontosabban a Kujbisevi víztárolón vasárnap szerencsétlenül járt Bulgária nevű hajóból. A halottak száma nem végleges adatok szerint 54, egy holttest a víz felszínén úszott. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796381" target="_blank"><strong>• Szörnyű katasztrófa, több tucat gyerek is megfulladhatott</strong></a>

MNO
2011. 07. 11. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb létszámban áldozatokra a hajófenékben lévő bárban és étteremben bukkantak. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint minden bizonnyal rendezvényeket tartottak a két helyiségben. A Bulgárián több mint 50 gyerek utazott, legtöbbjüket a játékszobában érte a katasztrófa. Dmitrij Medvegyev államfő keddre nemzeti gyásznapot hirdetett a hajó katasztrófája miatt.



Az ügyészség közlése szerint az ellenőrzések kiderítették: a több mint 56 éve szolgáló Bulgária nevű hajó legutóbb 30 éve esett át nagyjavításon, baloldali motorja az induláskor hibás volt, a járművön legalább 50 fővel többen tartózkodtak a megengedettnél. Marija Gridnyeva, az ügyészség szóvivője hozzátette: az ügyészség ellenőrzi a hajót bérlő céget is, valamint az üzemeltetési engedélyek kiadására illetékes hatóságot. Hozzátette: tavaly 42 százalékkal megnőtt az üzemeltetési szabálysértésekkel összefüggő balesetek száma, s hogy az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni a 25 évnél idősebb járműveket. Szaratovban a folyami felügyelet már le is állított egy, a Bulgáriához hasonló hajót, amely utasokat szállított.



Medvegyev értekezletet tartott a volgai katasztrófa kapcsán, és sürgette az utasszállító közlekedési eszközök teljes és beható átvizsgálását. „Megengedhetetlenül sok ócska sajka úszkál a vizeinken. Ezeket mind nagyjavításnak kell alávetni, vagy ki kell vonni a forgalomból” – mondta.



A helyi közlekedési ügyészség szerint a baloldali motor hibája miatt az üzemanyagot átszivattyúzták a jobboldali tankba, és a jobboldalon volt a víztartály is, vagyis a hajó kibillent az egyensúlyából, és eleve 4 fokos dőléssel indult el. A mentés egész éjszaka tartott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett. A környező kórházakban 15 embert ápolnak, további 23 fő szorult orvosi segítségre, de már hazamehetett. A még kórházban lévők zúzódásokat és csonttöréseket szenvedtek.



(Fotók: Reuters)

A regisztrált utasok száma 148 volt, az utasokat 33 fős – más adatok szerint 37 fős – legénység szolgálta ki. A Bulgária felborult és rövid idő alatt elsüllyedt, amikor egy viharban éles fordulatot hajtott végre a víztározón. A Kujbisevi víztározót a Zsiguli vízi erőmű építésével alakították ki az 1950-es években, és a mai napig Európa legnagyobb víztározójának számít.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.