Már csak hajókat keresnek a vízimentők a Balatonon

Az időjárás kedvezőbbre fordult, ezért pénteken már nem kellett újabb vitorlázókat menteni a Balatonról, de várhatóan még eltart egy-két napig az előző éjszaka partra segítettek hajóinak megkeresése és partra vontatása.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797434" target="_blank"><strong>• Kékszalag: helikoptert is bevetnek a kutatásra</strong></a>

MNO
2011. 07. 15. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy délutánra 30-40 kilométer/órára csökkent a szél sebessége a Balatonnál, és további enyhülés várható. Reggel óta nincs a vízirendészetnek tudomása bajba került emberekről, viszont sokan kértek segítséget az előző éjszaka elveszett hajóik megkereséséhez. A vízirendészet járőrei a legtöbb felborult, homokpadra, nádasba sodródott, gazdátlan vitorlást Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő környékén látták.

A szombat reggel véget érő Kékszalag-verseny vitorlázóinak zöme célba ért, vagy az előző este feltámadt és egész éjszaka tartó viharos szélben feladta a küzdelmet, így a vízirendőrök nyugodt éjszakára számítanak.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője szintén arról számolt be, hogy közvetlen személyi mentésre már nem volt szükség a Balatonon pénteken. Csak azokat kellett partra segíteni, akik a feltámadt erős szélben korábban bajba kerültek, de technikai okok – például zátonyra futás – miatt a hajóikon maradtak. Mint mondta, a Kékszalag tókerülő vitorlásverseny megfelelő biztosításának és kidolgozott mentési tervének is köszönhető, hogy sem eltűnés, sem jelentős sérülés nem történt a nagyszabású rendezvényen.

Hangsúlyozta, nem volt extrém az időjárás, és a szélerősség is mindvégig „vitorlázhatónak” bizonyult a felkészült versenyzők számára. „Bebizonyosodott, kellenek a Balatonnak az ilyen rendezvények, és mi is kellünk a Balatonnak” – tette hozzá. A vízimentők hajóiban keletkezett károkról szólva elmondta, a felmérések során kiderült, azok többnyire javíthatók, így nem jelentősek. Mivel mind a vízimentők, mind az eszközeik biztosítottak, a javítási költségeket a biztosító fogja állni. A megsérül Rupert sürgősségi mentőhajó szombattól tud újra munkába állni – közölte.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, vízirendőrök, vízimentők és rendezői motorosok csütörtök estétől péntek hajnalig 300 embert mentettek ki a Balatonból, miután megérkezett az előre jelzett viharos erejű szél. A Kékszalag-vitorlásverseny 588 hajóból és több mint 3500 résztvevőből álló mezőnyéből sokan szorultak segítségre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.