Másfél évet kapott a Pink Floyd gitárosának fia

Csaknem másfél évre leültették a Pink Floyd gitárosának és frontemberének, David Gilmournak a fiát, Charlie-t, aki tavaly részese volt a brit trónörökös autókonvoja elleni támadásnak.

MNO
2011. 07. 15. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Károly walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Rolls-Royce-át és a testőröket szállító kísérőjárműveket december 9-én éjszaka támadták meg feldühödött diákok London egyik legelegánsabb bevásárlóutcájában, a Regent Streeten. A támadók között volt a Cambridge-i Egyetemen tanuló 21 éves Charlie Gilmour, aki a vád szerint szemeteskukát vágott a konvoj egyik járművéhez, bezúzva annak ablakát.

Az ifjú Gilmour szervezetében a rendőrségi vizsgálat során jelentős mennyiségű LSD-t és váliumot mutattak ki. Charlie Gilmour olyan mértékű kábítószeres befolyásoltság alatt állt az incidens idején, hogy ügyvédje szerint semmire nem emlékszik a történtekből. Ezt a dél-londoni Kingston kerület koronabírósága azonban nem találta enyhítő körülménynek, és pénteki végzésében 16 havi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fiatalembert.

Tavaly decemberben az utóbbi évek legsúlyosabb zavargásai törtek ki Londonban, miután az egyetemi tandíjhatárok emelése ellen szervezett, több tízezres tiltakozó diáktüntetés a rendőrséggel vívott heves összecsapásokba és erőszakcselekményekbe torkollt. A parlament előtt tüntető tömeg a végszavazás előtt is többször keményen összecsapott a lovasegységekkel megerősített rendőri erőkkel, a felső tandíjhatár megemelését jóváhagyó szavazás után azonban elszabadultak az indulatok, és a tömeg törni-zúzni kezdett. Sok tüntető átvonult a londoni West End híres – és a karácsony előtti időszakban különösen zsúfolt – bevásárlónegyedébe, és a Regent Streeten, valamint az Oxford Streeten több elegáns üzletet is feldúltak, számos kirakatot betörtek.

A Regent Streeten éppen akkor haladt el Károly herceg és felesége, akiknek autóját a tüntetők szintén megtámadtak. A támadók megrugdosták a jármű oldalát, a kocsihoz egy festékesdobozt vágtak, betörték egyik ablakát, és az ablakon keresztül valaki egy bottal meg is szúrta a trónörökös hitvesét. A különleges kiképzésű Rolls-Royce végül megérkezett a londoni Palladium színházhoz, ahol a trónörökös pár egy gálarendezvényen vett részt, ám az exkluzív jármű úgy nézett ki, mintha a roncstelepről hozták volna ki: bal első ablaka be volt zúzva, oldalát horpadások borították, bal hátsó sárvédőjén és ajtóoszlopán pedig hatalmas fehér festékfoltok éktelenkedtek.

Az utóbbi évtizedekben ez volt a legsúlyosabb biztonsági incidens, amely a brit királyi család valamely magas rangú tagját érte. A kocsit mindazonáltal többheti munkával helyrehozták, és ez a Rolls-Royce szállította Kate Middletont, Károly elsőszülött fiának, Vilmos hercegnek a menyasszonyát az idén áprilisban megtartott világraszóló esküvő helyszínére, a londoni Westminster-apátsághoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.