Meg lehet fejteni a kopt egyház titkait?

A Bécsi Egyetemhez került a világ talán legnagyobb kopt dokumentációja, ősi kopt kéziratok fotómásolatainak 240 ezres gyűjteménye, amely hozzájárulhat a keresztény vallási irányzat titkainak megfejtéséhez.

MNO
2011. 07. 11. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentációt Karlheinz Schüssler egyiptológus és koptológus gyűjtötte össze, a 70 éves szakember most a Bécsi Egyetemnek adományozta az értékes gyűjteményt. Schüssler negyven éven át járt a kopt biblia nyomában, világszerte fényképezte a felbukkanó oldalakat, ebből állt össze a 240 ezer oldalnyi másolat. A gyűjtemény adja az alapját az egyetemen a korai kopt kereszténységgel foglalkozó újonnan alapított kutatóközpontnak.

A kutatásoktól azt remélik, ismeretekkel szolgálnak a biblia ősi formáiról vagy éppen a IV. és VIII. századi kopt istentiszteletekről, valamint arról, hogy milyen liturgikus elemek gyökereznek a régmúltban. Ezek az ismeretek eddig javarészt azért nem álltak rendelkezésre, mert a kéziratokat papiruszra vitték, a dokumentumok vagy elporladtak az idők folyamán, vagy nagyon nehezen fellelhetők. „Sokkal jobban megéri egyesével eladni őket, mint együtt” – világított rá a Bécsi Egyetem ótestamentumi tanulmányokkal és bibliai archeológiával foglalkozó intézetének egyik képviselője arra, hogy miért szóródtak szét a kéziratok.

Schüssler kopt bibliáját digitális feldolgozásra is szánják, a dokumentációt Bécs mellett Münsterben, Párizsban, Cambridge-ben és Birminghamben is tanulmányozzák majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.