Meglepetéssel indult a Copa América

<p>A házigazda Argentína Bolíviát fogadta a dél-amerikai labdarúgó-kontinensbajnokság nyitó mérkőzésén La Platában, s csupán 1-1-re futotta az erejéből. A második félidő elején a zöldmezes bolíviaiak szereztek vezetést Banega ügyetlenkedése után, amire csak a csereként beállt Agüero tudott válaszolni.</p>

Pintér Patrick
2011. 07. 02. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uruguayi Silvera játékvezető sípszavára magyar idő szerint hajnali háromnegyed háromkor kezdetét vette a 43. Copa América La Plata városában. Az argentinok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a bolíviaiaknak még az is nagy sikert jelentett a mérkőzés első periódusában, ha ki tudták hozni legalább a félpályáig a labdát. Ám ez a hazai fölény meddőnek bizonyult, s húsz perc után már Bolívia is fellélegezhetett, s néhány átlövésből halványan, de veszélyeztette Romero kapuját. Az első igazán említésre méltó argentin helyzetet a 25. percben jegyezhettük fel, amikor Lavezzi lőtte keresztbe a labdát a bolíviai kapu előtt. Néhány minutummal később Messi lövése pattant ki Arias kapusról, de az érkező Cambiasso hiába próbálta finoman átlöbbölni a labdát a hálóőr felett, ez nem sikerült neki. Nem játszottak tehát jól az argentinok, mintha arra vártak volna, hogy Messi majd egyszer megindul, s gólt szerez, a többi pedig majd jön magától.

Ez a fajta fásultság a második félidő elejére is átragadt, s ezt kihasználva a vendégek vezetéshez jutottak. A 48. percben Campos végzett el bal oldalról egy szögletrúgást, ezt Edivaldo sarokkal megcsúsztatta, s a gólvonalon álló Banega ahelyett hogy egyszerűen felszabadított volna, át akarta venni a labdát, ám az a talpa alatt a kapuba surrant (0-1). Döbbenet lett úrrá az argentin drukkereken.

Az albiceleste azonban nem állhatott le, Lavezzi fejesével rögtön jelezte, hogy van még bennük potenciál, majd Messi emelésébe kapott bele Arias kapus, s egy bolíviai védő tisztázni tudott. A 66. percben végleg eldőlhetett volna a mérkőzés, hiszen a leshatáron kilépő Moreno egyedül vezethette a labdát Romeróra, de az argentin kapus kétszer is hárítani tudott. A másik oldalon jött Di María lövése, majd Mascherano bombája, ám mindkét próbálkozás elkerülte a kaput. Nem úgy a 76. percben, amikor Di María indítását Burdisso mellel a mindössze öt perce pályán lévő Agüero elé terelte, aki elemi erővel a léc alá zúdította a labdát (1-1). S ha már lúd, legyen kövér alapon Agüero két perccel később újra próbálkozott, de külsővel leadott lövését védte Arias, az ismétlést pedig Di María ágyúzta fölé-mellé. A ráadás pillanataiban Burdisso fejelhetett volna gólt, de a bolíviai portás most is a helyén volt.

Argentína közepes teljesítménnyel nem érdemelt volna győzelmet, Bolívia viszont rettentően elégedett lehet az egy ponttal, hiszen az előzetes várakozásokat magasan túlszárnyalta ezzel.

ARGENTÍNA–BOLÍVIA 1-1 (0-0)
La Plata, Ciudad de La Plata stadion, 52 000 néző. Vezette: Silvera (uruguayi).
Argentína: Romero – J. Zanetti, Burdisso, G. Milito, Rojo – Cambiasso (Di María, sz.), Mascherano, Banega – Lavezzi (Agüero, 71.), Messi, Tévez. Szövetségi kapitány: Sergio Batista.
Bolívia: Arias – Alverez, Raldes, Rivero, Gutiérrez – Robles, Vaca (Chávez, 64.), Flores, Campos (Arce, 81.) – Edivaldo (Cardozo, 90.), Moreno. Szövetségi kapitány: Gustavo Quinteros.
Gólszerző: Agüero (76.), ill. Banega (öngól, 48.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.