Megsemmisítették a közbeszerzést

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, Oracle adatbázis alapú alkalmazás fejlesztésére kiírt, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzést megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

MNO
2011. 07. 01. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal még 2009-ben sikeresen pályázott az Elektronikus közigazgatás operatív program (Ekop) keretében az Elektronikus tájékoztatási szolgáltatások fejlesztése című projektre. A 2011. május 31-én esedékes teljesítés előtt a hivatal úgy vélte, hogy a saját költségvetése terhére elvégeztet egy kiegészítő fejlesztést, nehogy az ellenőrzés esetleg felrója annak hiányát. Erre a fejlesztésre írta ki a zárt körű közbeszerzést, amit megküldött a KDB elnökének. Az KDB elnöke nem fogadta el a magyarázatot, és eljárást kezdeményezett a döntőbizottságnál.

A közbeszerzési törvény szerint hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzés akkor indítható, ha a beszerzés rendkívül sürgős, az ajánlatkérő a rendkívüli sürgősséget nem láthatta előre, a nyilvános eljárások határidői nem lennének betarthatók, illetve a sürgősség nem az ajánlatkérő mulasztásából ered. Mind a négy feltételnek együtt kell lennie a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzés lefolytatásához.

A KDB megállapította, hogy a kért fejlesztés az Ekop-projektben nem szerepelt, azt a hivatal önként vállalta magára. A rendkívüli sürgősség tehát nem indokolható. A KDB csak az eljárást semmisítette meg, bírságot nem szabott ki, mivel a jogsértés egy nyilvános eljárással orvosolható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.