Mézeskalács-fesztivál a cívisvárosban

Méztermelők portékái, táncház, hagyományőrző programok, méhkaptárok és méhészeti kiállítás is várja szombaton és vasárnap a IV. Debreceni Mézeskalács-fesztivál vendégeit.

MNO
2011. 07. 26. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecenben a hétvégén minden a méz körül forog: mézeskalácsok, virágmézek, viaszgyertyák, mézesbögrék, mézes pálinkák, mézes teák várják a kulináris élményre vágyó látogatókat, a gyerekek hétvégéjét pedig üvegkaptár és játékos színielőadások „édesítik meg”.

Idén gondoltak a fogyatékkal élőkre is, így több előadást jeltolmács közreműködésével rendeznek meg – mondta Lakner Lajos, a megyei múzeumok igazgatóságának vezetője a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, a fesztivállal egybekötött vásárra csaknem negyven termelőt várnak, akiknek a portékáját kóstolni és vásárolni egyaránt lehetőségük lesz a látogatóknak.

A debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán megrendezett programsorozatra jelképes összeg befizetésével léphetnek be az érdeklődők.

Vajda Mária, a Déri Múzeum főmuzeológusa, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy a mézeskalácsosságnak Debrecenben és környékén 1713-tól kezdődően voltak céhes hagyományai.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a régi vásárok hangulatát megidézve a hétvégi fesztiválon az érdeklődők megkóstolhatják a márcot is, ami egy-egy vásár kimaradhatatlan kísérője volt. A mézes-fűszeres alapanyagú, vízzel hígított és jégbe hűtött üdítő szerinte éppúgy népszerű lesz ma is, mint több száz évvel ezelőtt.

A gasztronómiai programok mellett más szórakozást is kínál a rendezvény: lesz hastáncbemutató, térzene és a helyi méhészet történetét bemutató kiállítás is.

A szervezők a jövőben nemzetközivé tennék a fesztivált úgy, hogy több mézeskalács-készítő központ méztermelőit, méhészeit is meghívnák. Ezáltal cserekapcsolat jöhetne létre a cívisváros és egyebek mellett Nürnberg, Aachen, Bécs, Bázel, Rimaszombat, Bártfa, Kassa, Kézdivásárhely vagy Reims között is – zárta szavait Vajda Mária.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.