Múzeumot kap Saint-Exupéry

Több mint hatvan évvel halála után múzeumot szentelnek A kis herceg című világhírű történet szerzője, Antoine de Saint-Exupéry emlékének Franciaországban.

MNO
2011. 07. 01. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékhely a család vidéki kastélyában, a kelet-franciaországi Saint-Maurice-de-Remensben kap helyet, az író gyakran töltötte ott szabadidejét. „Csaknem húsz éve harcolunk a múzeum létrejöttéért” – mondta el Olivier d’Agay, Saint-Exupéry unokaöccse a projekt bemutatásakor. Modern múzeumtechnológia segítségével, például videoinstallációkkal mutatják majd be a szenvedélyes pilóta kalandos életét.

A szervezők reményei szerint A kis herceg házának létrejöttéhez szükséges húszmillió euró összegyűlik a magánbefektetők és a felelős területi önkormányzatok segítségével. Az intézmény megnyitását 2014. június 24-re tervezik – ez Antoine de Saint-Exupéry születésnapja.

Saint-Exupéry 1943-ban megjelent irodalmi meséje világszerte eddig több mint 134 millió példányban kelt el, 220 nyelvre és nyelvjárásra fordították le. Az 1900-ban született író és pilóta a második világháború idején, 1944. július 31-én tűnt el egy Földközi-tenger feletti felderítő repülésen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.