Nem erősítették meg, hogy magyar a Mexikóban elfogott nő

Egyelőre nem erősítették meg a hatóságok, hogy magyar állampolgár az a nő, akit Mexikóban fogtak el a napokban egy kábítószerbanda tagjaként. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797115" target="_blank"><strong>• Egy magyar nő is belekeveredett a mexikói drogháborúba</strong></a>

MNO
2011. 07. 15. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói sajtóban egymástól eltérő beszámolók jelentek meg az ügyről, és a hírekben közölt nevek között eltérés van. A La Policiaca című újság a védelmi tárca (SEDENA) közleményére hivatkozva azt közölte, hogy Oaxaca államban, egy rajtaütésben, a rejtekhelyükön fogták el a Los Zetas nevű banda 13 tagját, köztük a 30 éves C. K.-t, akiről azt írták, hogy „magyar”. Őt kulcsfontosságú személyként említik, aki női csapatot szervezett kábítószer terjesztésére Puerto Escondido város bárjaiban és utcáin.

A Crónica de Tierra Blanca című lap viszont ugyancsak a SEDENA-ra hivatkozva azt közölte, hogy rutin közúti ellenőrzés során kutattak át két furgont, amelyben rengeteg fegyvert találtak, ezért letartóztatták a 13 utast.

A két jelentésben felsorolt nevek közül – egy-két betűhiba kivételével – 12 egyezik, a kivétel az itt már C. P.-ként nevezett személy, akiről a másik listán az áll, hogy az illető magyar, ráadásul itt az életkorát is 19 évben adták meg. Ez a második, pénteken megjelent hír nem említi, hogy az illetőnek különleges szerepe lett volna a banda tevékenységében, és nem utal arra, hogy külföldi lenne.

A két jelentésben eltérések vannak a lefoglalt fegyverek és járművek felsorolásában is. A lapok egyébként nem különösebben foglalkoztak az üggyel, a Los Zetas kapcsán inkább arról írtak, hogy a banda amerikai szakértők feltételezése szerint katonai fegyverek, köztük tüzérségi fegyverek felhalmozásával készül a jövő évi választási kampányra, amelyet zűrzavarba akarnak dönteni.

A mexikóvárosi magyar konzulátus az új belső rendelkezések miatt nem tudott felvilágosítást adni az MTI-nek.

A magyar Külügyminisztérium az ügy kapcsán az MTI megkeresésére ezt közölte: a mexikói hatóságok megkeresték a magyar nagykövetséget, és arról tájékoztatták, hogy bűncselekmény elkövetésével vádolnak egy nőt, aki magyar állampolgárnak vallja magát. A tárca nem pontosította, milyen bűncselekményről van szó, és az adatvédelmi jogszabályokra hivatkozva a nő nevéről sem közölt semmit.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar nagykövetség akkor nyújthat segítséget, ha a konzul meggyőződik arról, hogy valóban magyar állampolgárról van szó, és a nő igényt tart a magyar nagykövetség közbenjárására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.