Nem mérgesedhet el a válság – Vasárnap lehet az uniós csúcs

Vasárnapra hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsot. Az EU elnöke eredetileg péntekre tervezte a találkozót.

MNO
2011. 07. 13. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Herman van Rompuy tervét elsősorban szervezési okokból, a szűk határidő miatt nem lehet megvalósítani – szivárgott ki szerdán Brüsszelben. Ugyanakkor gondoskodni kell arról is, hogy ne „inflálódjanak el” a csúcsértekezletek, ezért biztosítani szükséges, hogy a találkozókon érdemi döntéseket hozzanak – mondták el uniós források az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint. Az állam- és kormányfői EU-tanácsot elnöklő Van Rompuy jelenleg egyeztet, az euróövezeti tagállamok vezetőivel közösen alakítja ki a menetrendet – tették hozzá.

A csúcstalálkozókkal kapcsolatos döntésekben a belga politikus az első számú illetékes. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban – több mint tízórás brüsszeli ülést követően – nyilatkozatot adtak ki, amelyben további intézkedéseket helyeztek kilátásba az adósságválság enyhítése és az átterjedés megakadályozása céljából. Ez azonban nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, amelyek immár nyíltan aggódnak amiatt, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

Időközben a helyzetet tovább rontotta, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól, mert úgy látja, hogy az euróövezeti tagországnak várhatóan újabb külső pénzügyi segítségre lesz szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.