Olcsó és álszent a baloldal bírálata

A Der Spiegel beszámol arról, hogy a most a rijádi páncélosexport ellen felszólaló baloldali ellenzék kormányon milliós értékben szállított fegyvereket Szaúd-Arábiába. A Süddeutsche Zeitung arról tudósít, hogy eltűntek a Berlinben épülő Szövetségi Hírszerző Hivatal (BND) tervei.

2011. 07. 13. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel

A berlini kormány páncélosexportra vonatkozó tervei ellen a Zöldek még plakátkampányba is kezdtek, amelyen számos kis fekete páncélos látható sárga alapon, és az olvasható: „ez a sárga-fekete hozzájárulás az arab tavaszhoz”. A tervek szerint a kormány 200 Leopard II-es páncélost kíván Szaúd-Arábiában eladni, amely megállapodás Sigmar Gabriel SPD-elnök szerint „politikailag és erkölcsileg vállalhatatlan”. Bármilyen hangos és éles a bírálat, egy kicsit olcsó és álszent, mert Németország, amint azt a szövetségi kormány fegyverexport-beszámolója mutatja, az SPD–Zöldek-kormány alatt is szállított fegyvereket Szaúd-Arábiába. Magát a beszámolót 1999-ben készítették el először, akkor a szaúd-arábiai kivitel 26,1 millió euró volt, ez 2004-ig Gerhard Schröder kancellársága alatt 60 millióra emelkedett.

Süddeutsche Zeitung

Elvesztek a Berlinben épülő BND-központ tervei. Az eddigi vizsgálatok valószínűsítik, hogy az egyik alvállalkozó a felelős. Az új központ a tervek eltűnése ellenére továbbépül. Ernst Uhrlau, a polgári hírszerzés vezetője kedden Berlinben kijelentette, eddigi információik szerint nincs ok a tervek módosítására, és nem keletkeznek további költségek sem. A lap információi szerint az elveszített tervdokumentáció az új épület északi szárnyát érinti, ahol elsősorban garázsok, az áruátvétel és a fűtés található. Uhrlau ezért úgy véli, az eltűnt tervek nem tartoznak a legérzékenyebb információk közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.