Orvosmigráció: ilyen érdekes adatokra senki nem számított

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága hétfőn statisztikai adatokkal cáfolta, hogy az idén sokkal több orvos távozott külföldre, mint korábban. Az év első felében az elmúlt év azonos időszakához képest mindössze hattal több egészségügyben dolgozó kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz – írta a szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MNO
2011. 07. 11. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a növekedés összességében még az egy százalékot sem éri el – tették hozzá. Mint kifejtették, 2010 első felében 753-an, míg az idei év első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt hatósági bizonyítvány igénylése miatt. A 759 kérelmező között 469 orvos, 74 fogorvos, 15 gyógyszerész, 135 ápoló, 3 szülésznő és 63 egyéb végzettségű egészségügyi dolgozó volt.

„A kiadott hatósági bizonyítványok száma ugyanakkor nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, s végez külföldön egészségügyi tevékenységet” – hangsúlyozta a szaktárca. Arról ugyanis nincs visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. Az, hogy valaki kért ilyen igazolást, nem jelenti azt, hogy valóban el is ment külföldre dolgozni. Így ezen hatósági bizonyítványok csupán a migrációs szándék mérésére alkalmasak – tették hozzá. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra: azoknak viszont növekedett a száma, akik külföldön szerzett egészségügyi szakképesítésük elismertetését kérték, hogy Magyarországon gyógyíthassanak. Kifejtették: míg 2008 első fél évében mindössze 39-en, 2009 első hat hónapjában 67-en, 2010 ugyanezen időszakában pedig 53-an, addig 2011 első felében 77-en kérték az ehhez szükséges engedélyt. Ebbe a körbe beletartoznak azok is, akik külföldi szakképzés után jöttek vissza, és azok is, akik bevándoroltak Magyarországra – írta az államtitkárság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.