Pozitív tendenciák zajlanak a foglalkoztatásban

Az év eleje óta folyamatosan csökken a regisztrált munkanélküliek száma, és nő a foglalkoztatotti létszám Magyarországon – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára a felújított és kibővített munkaügyi kirendeltség átadásán pénteken, Nyírbátorban.

MNO
2011. 07. 15. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár szerint a versenyszférában emelkedik a foglalkoztatás, a közszférában pedig – elsősorban a közmunka átalakításának köszönhetően – valamelyest csökken, ez a tendencia kifejezetten pozitív a foglalkoztatáspolitika szempontjából. Hozzátette: a foglalkoztatás területi adatainak összehasonlításában a Nyugat-Dunántúl állt az élre, átvéve a vezetést a Közép-magyarországi régiótól.

Ez például a győri Audi-beruházásnak köszönhető, de Kecskemét és Ózd környékén is hasonló beruházások indulnak meg, ahol az elmúlt időszak fejlesztései révén több száz új munkahely létesült – mondta el az államtitkár. Szabolcs-Szatmár-Beregben több befektetővel folynak tárgyalások, ezek részleteiről Czomba Sándor azonban nem kívánt részleteket elárulni.

Rezsőfi István, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója a beruházás kapcsán elmondta: a kirendeltség épülete a mintegy 32 millió forint értékű, TIOP-os pályázatnak köszönhetően jelentős rekonstrukción, illetve bővítésen esett át. Átalakították és komfortosabbá tették az ügyfélteret és a dolgozók munkaállomásait, valamint jobb információs lehetőséget kínálnak az ügyfelek számára, akik ezentúl számítógépes terminálokon böngészhetik az adatbázisban található álláshelyeket.

A nyírbátori munkaügyi kirendeltséghez húsz környékbeli település tartozik, s naponta átlagosan mintegy háromszáz ügyfelet szolgál ki. Rezsőfi István tájékoztatása szerint a város és vonzáskörzete az egyik leghátrányosabb kistérség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg több mint 59 ezer munkanélkülit tartanak számon.

A legfrissebb statisztikák szerint Nyírbátorban és környékén mintegy 4600 embernek nincs állása, ez 20 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, ami az országos átlag mintegy kétszerese – jelezte az igazgató. Az államtitkár nyírbátori útját követően a közeli Nagykállóba látogatott, ahol ünnepélyes keretek között átadta a helyi munkaügyi kirendeltség felújított épületét. A hasonló tartalmú, szintén uniós forrással támogatott fejlesztés mintegy 41 millió forintba került.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.