Rekordsebességgel lépett fel a minisztérium a GMO ellen

A Vidékfejlesztési Minisztérium rekordgyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, hogy a növénytermesztési hatóság még hatékonyabban léphessen fel a GMO-val szennyezett területek mentesítése érdekében.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797213" target="_blank"><strong>• Kemény büntetésre számíthatnak a GMO-spekulánsok</strong></a>

MNO
2011. 07. 15. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendeletmódosítás szerint minden GMO-szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. A GMO-szennyezéstől való mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a szennyezett vetőmagból kikelt növényi állományt, valamint a körülötte lévő pufferzóna növényi állományát zárolja, majd azt a földhasználónak meg kell semmisítenie oly módon, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. Ennek elmaradása esetén az MgSzH végezteti el a megsemmisítést. A rendelet pénteken lépett hatályba.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezte a büntető törvénykönyv és a jogszabályok módosítását a szigorú büntethetőség érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség.

Eddig 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2500 hektáron végzik el a kitárcsázást.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.