Rendkívüli ülést is összehívhatnak Galambos ügyében

Pénteken dönt a fővárosi bíróság katonai tanácsa Galambos Lajos előzetes letartóztatásáról. A Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának ügyvédje nem árulta el, hogy pontosan mivel gyanúsítják védencét, aki Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc idejében is vezette a polgári titkosszolgálatokat. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/794262" target="_blank">• Fogy a levegő az egykori NBH-vezér körül + Videó</a></strong>

MNO
2011. 07. 01. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozó hatóság feltehetően azért kezdeményezte a kényszerintézkedést, mert fennáll a tanúk befolyásolásának, a sikeres eljárás megakadályozásának és a bizonyítékok eltüntetésének veszélye. Galambos 2007-ben, az Egymásért-ügy kirobbanásakor távozott tisztségéből. Ügye összefügghet az alapítvány kuratóriumi elnökének, Földesi-Szabó Lászlónak a vallomásával is.

A vám- és adócsalásba keveredett szervezet vezérkarában Galambos mellett annak idején több NBH-s tiszt is feltűnt, és a közelmúltban Ausztriában letartóztatták a kuratóriumnak azt a tagját, akit Mol-részvények törvénytelen felvásárlásával gyanúsítanak.

Molnár Lajos a sajtó képviselőinek arra a kérdésre, hogy mire számít, elrendelik-e védencének előzetes letartóztatását, azt mondta: nagyon nehéz erre válaszolni, különösen, hogy a bizonyítékokat nem ismeri. „Mindössze annyit tudok, hogy mivel gyanúsítják, tudom ennek a törvényi minősítését, tényállását, de nem tudom, hogy milyen bizonyítékok támasztják alá ezt az alapos gyanút” – tette hozzá.

Mint mondta, a törvény értelmében át kellene adni az ügyész indítványát a védőnek és gyanúsítottnak, továbbá a bizonyítékokat, amelyek a gyanút és a kényszerintézkedés szükségességét alátámasztják, de a gyanúsításon kívül, ami nem több egy állításnál, egyelőre nem tudja, mik a bizonyítékok.

Molnár Lajos azt mondta: ha a bizonyítékok nem támasztják alá az alapos gyanút, a bíróságnak a szabadlábra helyezés mellett kell döntenie, ha alátámasztják, az előzetes letartóztatást kell elrendelnie. A gyanúsítás tárgyáról arra hivatkozva nem beszélt a védő, hogy nem tudja, megteheti-e. Hozzáfűzte: ha tisztázódik, hogy mi az, ami az államtitok körébe tartozik, és mi az, ami nem, akkor tájékoztatást fog adni arról, amiről lehet.

Elképzelhető, hogy összehívják a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését Galambos Lajos meggyanúsítása miatt. Molnár Zsolt, a testület MSZP-s képviselője nem ellenezné, ha soron kívül tájékoztatást rendelnének el az ügyről, mert szerinte szokatlan eset ez az európai demokráciák történetében. Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja és Mile Lajos LMP-s tag is indokoltnak látja a téma napirendre vételét.

(HírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.