Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők

Rendőrök csaptak össze tüntetőkkel csütörtökön Santiago de Chile központjában, egy rendőr megsebesült, 13 embert őrizetbe vettek.

MNO
2011. 07. 01. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrálók – főként diákok és tanárok – azért vonultak az utcára, hogy az oktatásra fordított pénz növelését követeljék. Ennek a célnak elérése érdekében már több demonstráció volt az elmúlt két hónapban a chilei fővárosban, de a becslések szerint most tüntettek a legtöbben, a rendezők szerint 200 ezren, a hírközlő szervek szerint 100 ezren, a hatóságok azonban nem tettek említést a résztvevők becsült számáról.

A kezdetben békés tüntetés résztvevői később rendbontásba kezdtek, ezért a rendfenntartó erők könnygázt vetettek be ellenük – jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A tüntetők megpróbáltak kifosztani egy mobiltelefonokat árusító üzletet is.

A Pinochet-diktatúra évei (1973–1990) alatt elhanyagolt chilei oktatási rendszer azóta is súlyos strukturális és anyagi problémákkal küzd, és gondot okoz az is, hogy hatalmas különbségek vannak a társadalmi, a vegyes és a magántulajdonban lévő intézmények színvonalában. A csütörtöki tüntetés résztvevői követelték, hogy a kormány ne csupán a nemzeti össztermék (GDP) 4,4 százalékát, hanem az UNESCO által is javasolt 7 százalékát fordítsa oktatásra, főként mivel a chilei gazdaság az utóbbi időben stabilan növekedésnek indult.

A gazdasági növekedés ellenére az ország jelenlegi vezetése rendkívül népszerűtlen: egy májusi felmérés eredményei szerint a 2010-ben elnöknek megválasztott Sebastian Pinera – aki az első jobboldali államfő 20 év óta – intézkedéseit a chileiek 56 százaléka nem támogatja, s csak 36 százalékuk ért velük egyet. Pinera egyébként az oktatásra fordított állami pénzeket követelő tüntetésekkel kapcsolatban megállapította: demonstrálni természetesen szabad, de ettől még nem emelkedik a közoktatás színvonala.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.