Sikerült a merénylet: a lázadóvezér Júnisz nincs többé

Merényletben meghalt csütörtökön a líbiai fegyveres felkelést irányító katonai parancsnok – közölte a felkelők „kormányának”, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a vezetője.

MNO
2011. 07. 29. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Fattah Júniszt a líbiai felkelők fellegvárában, az északkeleti Bengáziban lőtték le két másik magas rangú tiszttel együtt. Júnisz egy meghallgatásra tartott, amelyre beidézték. Musztafa Abdul-Dzsalíl, az ÁNT vezetője szerint a „katonai műveletekkel összefüggő kérdésekre” akartak választ kapni a tábornoktól és két ezredesétől. Olyan hírek is napvilágot láttak ugyanakkor, miszerint Júniszt – Moamer Kadhafi volt belügyminiszterét, aki februárban állt át a felkelők oldalára – még csütörtök hajnalban őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a családtagjai továbbra is kapcsolatot tartottak a Kadhafi-rezsimmel.

Az ÁNT vezetője a (Kadhafi elleni) „február 17-i forradalom hősének” nevezte Júniszt, és azt mondta, elfogták annak a kis csoportnak a vezetőjét, amely kitervelte a parancsnok megölését. Musztafa Abdul-Dzsalíl bírálta Kadhafit, amiért a líbiai vezető, mint mondta, megpróbálja megtörni a lázadás egységét, de nem utalt rá, hogy a tábornok gyilkosai a Kadhafi-rezsim emberei lettek volna. Ehelyett arról beszélt, hogy a felkelők kezén lévő városokban működő „fegyveres csoportok” tagjainak csatlakozniuk kell a felkeléshez, ellenkező esetben a lázadók le fogják őket tartóztatni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.