Súlyos épületalkatrész zuhant a zebrára a magasból

Kedden este egy súlyos épületalkatrész zuhant le a pécsi Magasházról, egy zebra közelében. Vélhetően egy motor tekercselése esett az utcára.

MNO
2011. 07. 27. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos épületalkatrész, vélhetően egy elektromos motor tekercselése zuhant kedden este a pécsi Magasház közelében az utcára. A fémalkatrész (a korábbi híradások vasbeton elemről szóltak) a Szigeti út egyik zebrája mellett esett az úttestre, megrongálva a burkolatot is – szerencse, hogy éppen senki nem járt arra. Az eset fél kilenc körül történt. A rendőrség azonnal lezárta a kérdéses szakaszt, a hatóság emberei a Magasházba is bementek.

Az eset kapcsán vizsgálat indult, hogy kiderüljön, hogyan került az útra a súlyos alkatrész – magától esett-e le, esetleg valaki ledobta. A Bama.hu megbízható helyszíni forrásból úgy értesült, hogy az eset után a rendőrök néhány fiatalt kísértek ki az épületből, őket a helyszínen kikérdezték. Az egyik fiatal sántított, őt mentő szállította el, egy másik fiatalt a rendőrök vittek el.

Fémtolvajok miatt esett ki

Vélhetően fémtolvajok miatt esett ki a pécsi „magasházból” egy mázsás fémtárgy kedden. A police.hu oldalon olvasható közlemény szerint az eredetileg a liftakna tetején lévő tárgyat elmozdították, ezért leesett onnan, legurult a lépcsőn, majd egy ablakot kitörve hetven métert zuhant.

Több rendőrjárőr percek alatt a helyszínre ért, és átkutatta az épületet, amelynek tizennegyedik emeletén, az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak; őket előállították. A rendőrök a legfelső szinten rábukkantak a fémlopáshoz használt eszközökre. A két férfi elismerte, hogy vasat akart lopni, de tagadta, hogy felelős volna a történtekért. Az ügyben lopás kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült pécsi „magasházat” 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS-épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Azután, hogy a város 360 millió forintos hozzájárulásával 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de azt a mai napig nem sikerült hasznosítani. Legutóbb a spanyol Milton csoportnak adták el 410 millió forint plusz áfáért, egy ingatlancsomag részeként. Az önkormányzat a legújabb tervek szerint lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. Szakértők szerint csak a bontási munkák egymilliárd forintba is kerülhetnek. Korábbi sajtóhírek szerint a „magasházba” rendszeresen szöknek be fiatalok.

(bama.hu, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.