Surján: A költségvetés felülírta a hatékonyságot

Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság a 2014–2020 közötti időszak uniós pénzügyi kerettervére vonatkozó javaslatát. A dokumentumban a gazdasági krízisre hivatkozva megfosztanák az Európai Uniót a szükséges hatékonyságtól, jelentős visszalépést tervezve a kiadások területén. Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő ezzel kapcsolatban kijelentette: „Az előzetes nyilatkozatokkal ellentétben az Európai Bizottság nem állt az Európai Parlament mellé, s feláldozta a hatékony európai politika lehetőségét a tagállami költségvetések oltárán” – áll Surján László sajtóközleményében.<br />

MNO
2011. 07. 01. 9:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság javaslata a kötelezettségvállalásokat a 27 EU-tagállam nemzeti összjövedelmének 1,12 százalékáról jelentősen szűkíti, ezentúl mindössze 1,05 százalék állna rendelkezésre. A visszalépés a kifizetések esetén is számottevő: ezek a jelenlegi 1,06 százalékról 1 százalékra zsugorodnának. Helyes lépés viszont a brit visszatérítés megszűnése, ám felesleges kozmetikázás a helyette javasolt új általános visszatérítés.

„Örvendetes, hogy növekszik a kutatástámogatás, amelyből éles versenyben részesedhetnek Európa legjobbjai. A rendelkezésre álló 80 milliárd euró azonban még messze nem versenyképes más térségek hasonló célú ráfordításaival” – mutatott rá Surján László.

„Az Európai Parlament határozott szándéka a mezőgazdasági és a felzárkóztatási támogatások megőrzése. Mivel ezen a téren az Európai Bizottság komoly csökkentést tervez, a végső döntés előtt nagyon nehéz tárgyalások várhatók, hiszen a parlament hozzájárulása nélkül nem lesz új pénzügyi keretterv” – összegezte az első elemzés végeredményét Surján László kereszténydemokrata politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.