Száműzi az EU a kén-dioxidot

Kilencven százalékkal csökkenhet a levegő kén-dioxid-szennyezettsége az évtized közepétől, ha az Európai Unióban jóváhagyják az Európai Bizottság pénteken közzétett javaslatát a hajóüzemanyagok kéntartalmának csökkentéséről.

MNO
2011. 07. 15. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályjavaslatnak köszönhetően a szintén szennyezőanyagnak számító finom részecskék kibocsátása 80 százalékkal csökkenne az uniós végrehajtó szerv brüsszeli közleménye szerint.

A bizottság számítása szerint ezek a levegőjavító intézkedések „a közegészségügy számára 15 és 34 milliárd euró közötti hasznot jelentenek, messze felülmúlva a 2,6-11 milliárd euró között várható költségeket”.

A javasolt jogszabály a folyékony tüzelőanyagok kéntartalmáról szóló uniós irányelvet vizsgálja felül. A kezdeményezés értelmében a „legsérülékenyebb” területeken (a Balti-tenger, az Északi-tenger és a La Manche-csatorna területén) használt tüzelő- és üzemanyagok megengedett legmagasabb kéntartalma 2015. január 1-jétől a korábbi 1,5 százalékos szinthez képest 0,1 százalékban kerül meghatározásra. 2020. január 1-jére az egyéb területeken még számottevőbb csökkenést terveznek, 4,5 százalékról 0,5 százalékra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.