Szeptembertől több gyerek kap egyházi nevelést

Jelentősen nőtt a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye kezelésébe vett közoktatási intézmények száma; ősztől a korábbi több mint négyezer helyett már hat és fél ezer gyereket oktatnak, nevelnek keresztény értékrend szerint az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben – közölte az egyházmegye püspöke hétfői sajtótájékoztatóján Szegeden.

MNO
2011. 07. 11. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss-Rigó László elmondta: a korábbi években mindössze tizenhárom intézmény volt az egyházmegye irányítása alatt, de a nyár végétől ezek köre tizenhárom település összesen több mint tucatnyi intézményével bővül. Szeptembertől mintegy 6500 diákkal működik a közoktatási hálózat. A püspök úgy fogalmazott: ahol helyi igény volt, és azt nemcsak a fenntartó, hanem a szülők is megfogalmazták, ott átvette az egyház az intézményeket. Mint mondta, nem a gazdasági szempont volt a mérvadó, hanem a keresztény értékrend, oktatás, nevelés.

Az intézményhálózat Csongrádon a Nagyboldogasszony Általános Iskolával, Kunszentmártonban a Szent Anna Katolikus Óvodával, Orosházán az Eötvös József Katolikus Óvodával és Iskolával, Bakson a Szent Miklós Katolikus Óvoda és Általános Iskolával, Pusztaföldváron a Szent Imre Katolikus Óvodával és Általános Iskolával, Zsombón a Nefelejcs Katolikus Óvodával és a Szent Imre Katolikus Iskolával, Battonyán a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakközépiskolával bővült. Ezen túlmenően néhány kisebb településen is átvesznek intézményeket, amelyeket a nagyobbak tagintézményeként működtetnek majd. Ilyen lesz a békéscsabai Savio Szent Domokos Általános Iskola telephelyeként működő kamuti és a gerendási általános iskola, de új intézményei lesznek a Dóci Általános Iskola és Óvodának is Harkánykötönyben, Kömpöcön, Pusztamérgesen és Öttömösön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.