Tilos levágni az országban

A cápák védelme érdekében Tajvan betiltotta a ragadozó állatok uszonyának levágását, jövő évtől a halászok csak egészben vihetik partra a halakat.

MNO
2011. 07. 11. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó ideje bevett gyakorlat, hogy a halászok a kifogott cápák uszonyát levágják, a haldokló állatot pedig visszadobják a tengerbe. 2012-től viszont a halászhajók csak egész cápákat szállíthatnak partra – közölte James Sha, a tajvani halászati hivatal igazgatója a United Evenings News című lapban. Aki vét a szabály ellen, elveszítheti halászati engedélyét.

Sok ázsiai országban gasztronómiai különlegességnek számít a cápauszonyleves. Az állatvédők szerint emiatt bizonyos cápafajokat a kihalás veszélye fenyegeti, olyan sok egyedet mészároltak le uszonyuk miatt.

Korábban Tajvanon az a szabály élt, hogy a partra szállított cápahús mindössze 5 százaléka lehetett uszony. A halászok szervezete szerint mivel az érintetlen cápatetemek lényegesen több helyet foglalnak el a hajókban, mint a feldaraboltak, az uszonyokról nem is beszélve, az új rendeletnek köszönhetően 20 százalékkal csökkenhet a friss fogások mennyisége. Egyes szakértők egyszersmind úgy vélik, hogy a rendelet életbelépésével ismét megugorhat a cápauszony ára a kínálat korlátozottsága miatt.

A 380 cápafaj közül csak a fehér cápával, az óriás cápával és a cetcápával való kereskedelmet tiltja a washingtoni egyezmény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.