Több mint 200 film Karlovy Varyban

A Charlotte Bronte világhírű regénye alapján készült Jane Eyre című brit film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 46. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

MNO
2011. 07. 01. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencnapos filmszemlén több mint 200 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmek közül több mint hatvannak Karlovy Varyban lesz a világ-, illetve nemzetközi premierje. Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és felesége is.

Judi Dench, a Jane Eyre film egyik főszerepét (Fairfax asszony) alakító brit színésznő a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért a megnyitón életműdíjat, Kristályglóbuszt kapott. A vendégek között jelen volt Cary Fukunaga, a film amerikai rendezője is. A legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott kocsikon érkeztek a Thermálba.

A játékfilmek kategóriájában az idén 12 film szerepel. A győztes filmet egy nemzetközi zsűri választja ki, amelynek Szabó István filmrendező az elnöke. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül még 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap. Az idei szemle újdonsága, hogy miután Karlovy Varyban felújították a nyári szabadtéri színházat, a rendezők megszervezték, hogy két-három órás késéssel ott is levetítsék a fesztivál versenyfilmjeit. „Ezek olyan filmek, amelyekhez másutt nehezen jutna hozzá a széles közönség” – érvelt Jirí Bartoska, a szemle rendezőbizottságának elnöke. A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette. A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok (Horizonts), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. A kilencnapos rendezvény költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint) tesznek ki. Az összeg harminc százalékát az állam biztosítja. Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 9-én, szombaton tartják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.