Több mint tíz ember halálát követően lemondott

Lemondott tisztségéről Kosztasz Papakosztasz ciprusi (görög) védelmi miniszter hétfőn, miután több mint tíz halálos áldozatot követelő robbanássorozat történt egy haditengerészeti támaszponton a szigetországban. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796395" target="_blank"><strong>• Robbanás, halottak – „Apokaliptikus katasztrófa történt”</strong></a>

MNO
2011. 07. 11. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dimítrisz Hrisztofiasz államfő a lemondást elfogadta – jelentette a ciprusi rádió. A Szigma és a Mega tévécsatornák szerint az államfő a ciprusi görög nemzeti gárda parancsnokának, Petrosz Caliklidésznek a lemondását is elfogadta. A detonáció 12 halálos és az újabb adatok szerint 60 sebesült áldozatot követelt.

A robbanás által keltett talajrázkódás működésképtelenné tette Ciprus legnagyobb villamos erőművét, amely a támaszpont tőszomszédságában van. Az erőmű leállása miatt Ciprus déli részén jelentős áramkimaradás következett be, ami kihatott Lárnaka és Páfosz nemzetközi repülőterének az üzemeltetésére is. Az áramhiány miatt a tengervizet sótalanító üzemek működését felfüggesztették, Nicosiában fejadagokban mérik majd az ivóvizet.

Jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken. Antonisz Paszkallidesz kereskedelmi miniszter a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, „apokaliptikus méretű katasztrófa” történt. Egy szemtanú a Szigma televíziónak azt mondta, minden olyan, mintha lebombázták volna a térséget. A ciprusi görög kormány a tervek szerint rendkívüli ülést tart, eldöntendő, hogy a kabinet segítséget kér-e az Európai Uniótól. Az unió ezt már felajánlotta. Markosz Kiprianu külügyminiszter a robbanás miatt lerövidítette csehországi látogatását és hazautazik.

A CNA hírügynökség szerint magas rangú katonai vezetők az elmúlt hetekben aggodalmukat fejezték ki a detonációt okozó – iráni gyártmányú – lőszer tárolási körülményei miatt. A robbanóanyagot – az AFP francia hírügynökség szerint 98 konténernyi lőport – még 2009-ben foglalták le egy Iránból Szíriába tartó hajó fedélzetén, a Földközi-tengeren.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.