Továbbterjed a pusztító tűz

Már mintegy háromezer hektáron pusztít az erdőtűz a horvátországi Brac-szigeten, ahol lakott területeket is megközelítettek a lángok – közölte honlapján pénteken a horvát katasztrófavédelmi szervezet.

MNO
2011. 07. 15. 19:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtök délután óta lángoló tűz az erős szél miatt továbbterjedt, pénteken délután elérte Nerezisca és Dracevici települést, de a tűzoltók elhárították a házakat fenyegető veszélyt. A korábban veszélyeztetett Milna, Bobovisca és Lozisca biztonságban van, senki nem sérült meg. A tűz a Blace-öbölben lobbant lángra, s utakat is le kellett zárni.

A szigeten fenyves és aljnövényzete, valamint olajfaligetek és szőlőültetvények égnek. Az oltásban eddig több mint 250 tűzoltó vett részt, akiket nyolc repülőgép, két helikopter és egy tűzoltóhajó is segített, de a lángokat péntek estig nem sikerült megfékezni. Péntekre virradó éjszaka 200 turistát és 30 helybéli lakost kellett kitelepíteni, erre biztonsági okokból volt szükség.

Szlanyinka Anna, Splitben dolgozó magyar konzul az MTI megkeresésére elmondta: a környéken nyaraló magyarok közül senki nem jelentkezett, hogy bajban lenne. Eddig csak Magyarországról keresték turisták, hogy elindulhatnak-e tervezett nyaralásuk helyszínére. A konzul elmondta: az erdőtűz miatt Splitben is nagy a füst. Szürkeség uralja az eget, és pernye is hullott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.