Új városközpontot kapott Nagyecsed

Európai uniós támogatás segítségével, mintegy 515 millió forintból alakították ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed új városközpontját, a projekt zárórendezvényét pénteken tartották a magyar–román határ mellett fekvő településen.

MNO
2011. 07. 15. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétezer lelkes Nagyecseden tavaly kezdődtek meg a belváros kialakításának munkálatai, miután a település a régióban elsőként részesült támogatásban az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, összesen négymilliárd forint keretösszegű városfejlesztési pályázaton.

A beruházáshoz az önkormányzat 432 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amelyet – a bevont két partnerszervezet saját részén túl – további 68 milliós önerővel pótolt ki. Az átadási ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött meg, amelyen Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Az eseményen részt vett Farkasné Gasparics Emese, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Fülöp István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, valamint Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke.

Kovács Lajos, a település független polgármestere a fejlesztésről az MTI kérdésére elmondta: az 515 millió forint összköltségű beruházás során egy térkövezett sétálóutcát, pihenőparkot és szökőkutakat, azaz egy komplett főteret alakítottak ki a településen, amely eddig nem rendelkezett klasszikus értelemben vett belvárossal. Elkészült az új polgármesteri hivatal, mintegy 50 millió forintos költséggel teljes rekonstrukción esett át a város református temploma, illetve elvégezték az egyik kereskedelmi egység üzletének felújítását is.

A műszaki átadások megtörténtek, a polgármesteri hivatal használatbavételi engedélyezési eljárása folyamatban van, az épületet várhatóan a jövő héten vehetik birtokba a hivatal munkatársai – közölte Kovács Lajos. A beruházás révén az eddig három különböző helyszínen végzett önkormányzati munka egy helyre koncentrálódhat, mivel az okmányiroda és a gyámhivatal az új városházán kap hivatali helyiségeket.

A projekt vállalkozásélénkítő szerepét is szeretné kihasználni az önkormányzat, egy vállalkozás már jelezte, hogy betelepülne az új sétálóutcába – tette hozzá a polgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.