Újra kell értékelni az állatkert tenderét

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek a Széchenyi fürdő vizével történő fűtésére kiírt tárgyalásos egyszerű közbeszerzés eredményét megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) azzal, hogy a nyertes ajánlattevő ajánlatát újra kell értékelni – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

MNO
2011. 07. 02. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feladat a két intézmény közti távfűtővezeték kiépítése, majd az állatkertben hőközpontok kialakítása volt. A három ajánlattevőből kettő 194 millió forintot kért a munkákért, míg a harmadik 227 millió forintért végezte volna el ugyanazt.

Az ajánlatkérő kiszámította a három ajánlat számtani átlagát, mivel a két olcsóbb több mint 15 százalékkal tért el ettől, indoklást kért. Az egyik nem válaszolt, így kiesett a versenyből, míg a másik indokolta az árat, amit az ajánlatkérő elfogadott, és nyertesnek hirdette ki ezt a céget. A vesztes cég jogorvoslatot kért a KDB-től, mivel ragaszkodott ahhoz, hogy kirívóan alacsony ajánlat lett a nyertes.

A döntőbizottság megállapította, hogy a nyertes túl általánosan indokolta az árait, de ilyen volt maga a kérdés is. Ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy valóban kirívóan alacsony-e a nyertes cég ára, és ezt követően kell újra döntenie az ajánlatkérőnek. Miután a jogsértés reparálható, bírságot nem szabott ki a KDB.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.