Újra rengett a föld Oroszlánynál, még tart a kárfelmérés

A Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű földrengés volt hétfő reggel, nyolc óra hat perckor Magyarországon, Oroszlánytól 15 kilométerre délkeletre – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete. Károkról egyelőre nincs hír.<br />

MNO
2011. 07. 11. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rengést a lakosság nagyobb területen érzékelte. Az obszervatóriumba károkról nem érkezett bejelentés – áll a közleményben. Oroszlány önkormányzata azt közölte, hogy a földrengés epicentruma Gánt és Csákvár között volt. Az első, gyors kárfelmérés szerint a közintézmények működésében sem okozott zavart a rengés. A város polgármestere, Takács Károly (Fidesz–KDNP) úgy ítélte meg, hogy egyelőre nem szükséges a helyi védelmi bizottság összehívása.

A polgármester elmondta: a hivatalban nyolc óra után pár perccel hallották a morajlást, és mivel már „rutinosak e téren”, rögtön értesítették a katasztrófavédelmet. Mikor bebizonyosodott, hogy valóban földrengés volt, egyeztetett a környező települések polgármestereivel is. Mint hozzátette, a magasabb házaknál kisebb mozgást érzékeltek. Mostanáig vagyoni kárról nem érkezett jelentés, de a környékbeli intézmények vizsgálata még tart. Takács Károly úgy tudja, a földrengésben senki nem sérült meg. A polgármester a katasztrófavédelemmel folytatott kárfelmérés eredményéről 13 óra utánra ígért részleteket.

Oroszlányt és térségét a legutóbb január végén rázta meg földrengés, az 4,7-es erősségű volt. Az akkori rengés csaknem ötven kilométeres körzetben érzékelhető volt. Senki sem sérült meg, de biztosítókhoz és a polgármesteri hivatalokhoz az egész országból több mint háromezer bejelentés érkezett, a károk teljes összege meghaladhatja az egymilliárd forintot. Oroszlányban 220 káresetet jegyzőkönyveztek, a közeli Vértessomlón 107 épületben keletkeztek károk. Magyarországon 1985 óta nem volt olyan erejű földrengés, mint januárban abban a térségben.

Csörömpöltek a poharak, remegtek az ablakok

Nem jelentettek komolyabb károkat eddig a hétfő reggeli földrengés epicentrumának környékéről, a Fejér megyei Gánt és Csákvár térségéből. A földmozgás 20 kilométernyire is érezhető volt, Száron és Alcsútdobozon már kevésbé észlelték a mozgásokat – tájékoztattak az érintett települések. Farkas Imréné, Zámoly és Gánt község körjegyzőségének igazgatási főmunkatársa elmondta: az ablakok úgy remegtek, mintha egy nagyobb kamion elhaladt volna a polgármesteri hivatal előtt, de ez csak néhány másodpercig tartott. Az épületeket azóta ellenőrizték, károkat nem fedeztek fel, és a lakosság sem jelzett.

Katonáné Venguszt Beatrix (független), Csákvár polgármestere arról számolt be, hogy a rengéseket a lakosság tájékoztatása szerint a leginkább az emeleteken és a tetőterekben érezték. Eddig az önkormányzathoz egyetlen kárbejelentés érkezett. Hozzátette, hogy az esetleges utórengésekre felkészülve a helyi önkéntes tűzoltóság egy egysége készenlétben van.

Oláh Gyárfás (független), Alcsútdoboz polgármestere közölte, hogy az önkormányzati hivatal épületében mozogtak a szekrények, csörömpöltek a poharak. Az utcán sétálva, autóban ülve nem volt érzékelhető a földmozgás. Moharos Péter (független), Szár polgármestere is hasonló jelenségekről számolt be. Mint mondta, nagyon enyhén érezték a rengést; az irodák csukott ajtói remegtek.

Kisebb repedések jelentek meg

Oroszlányban a hétfő reggeli földrengés miatt kisebb repedések jelentek meg néhány olyan épületen, amely a januári földrengésben is károsodott – mondta Takács Károly, a település polgármestere az MTI-nek a polgári védelmi szakemberekkel folytatott megbeszélés után; megrongálódott a várgesztesi templom is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.