Változások a diákhitel rendszerében

Ügyfélbarát változások lesznek a diákhitelrendszerben miután a kormány elfogadta a hallgatói hitelrendszerről szóló rendelet módosítását – hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ Zrt. hétfőn. A változásokat fél éven belül fokozatosan és folyamatosan vezetik be.

MNO
2011. 07. 11. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb módosítások között említi a központ közleménye, hogy a gyesen lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT), a törlesztőrészlet két évre történő mérséklését általános lehetőségként vezették be az új jogszabályba, emellett a hallgatók által kedvelt „engedményezést” a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik.

A közlemény kitér arra, hogy a CKT esetében a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit az állam átvállalja. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg, korábban ezt a Magyar Államkincstár tette, melyről közvetlenül értesíti az ügyfelet, valamint a forrást biztosító minisztériumot. Fontos változás, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet-mérséklést a Diákhitel Központ ügyfeleinek általános lehetőségként biztosítja – kérelmezési időkorlát nélkül – átmeneti, legfeljebb kétéves időtartamra.

Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetik a rehabilitációs járadékot. Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül – olvasható a közleményben. Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján az öregséginyugdíj-korhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszik meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

Lehetővé teszik azt is, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen, főiskolán kérhetik a hallgatók a később folyósítandó diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsőoktatási intézmény számára, amely összegből a költségtérítés előzetes befizetése nélkül lehetőség van beiratkozni. Eddig ezzel a lehetőséggel kizárólag a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok élhettek, az elfogadott módosítás alapján pedig az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségek teljesítésére.

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások állami adóhatósági végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben, ezáltal az adóhatóság kényszerítő eszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi öt és fél éven túli időtartamban is – hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ.

A kormányrendelet legfontosabb tartalmi változásai mellett számos fontos adminisztratív jellegű módosítást is bevezetnek: a jövőben az EGT-tagállamokban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvű fordítást csatolnia az ügyfeleknek. Az új rendeletben egyértelműen szabályozzák azt az időtartamot, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti. Az új hallgatóijogviszony-létesítés első tanulmányi félévének lezárását követő 3 hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket a Diákhitel Központ nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levő ügyfeleknél – írja közleményében a Diákhitel Központ.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.